“L’ús de guants està contraindicat, ens donen una falsa sensació de seguretat”

Xavier Mesquida (Manacor, 1970) és metge microbiòleg a l’Hospital de Manacor i responsable del grup de control d’infeccions. Amb ell parlam sobre els efectes del nou virus a la comarca i les precaucions a adoptar i la seva possible evolució.

-Com valora des de la seva àrea l’evolució de la pandemia a la zona de Manacor?

Jo li puc xerrar de com ho hem viscut a l’hospital de Manacor. Es pot dir que ha estat més o menys com esperàvem. No hem arribat en cap moment al pitjor escenari que ens podíem imaginar i s’han pogut mantenir sempre els pacients en habitacions individuals. Si que hi ha hagut un moment, fa unes setmanes, en el que patíem per la saturació de la UCI, però al final es va superar. En aquests moment estam clarament en un descens molt marcat del nombre de nous contagis, encara que no s’ha acabat.

Fa unes setmanes patírem per la saturació de la UCI, però al final es va superar

-L’entrada en Fase I comportarà un repuntament de casos o no té perquè?

No té perquè, evidentment és una situació de risc i pot haver-hi un augment en els nombre de contagis, però la responsabilitat és nostre, dels ciutadans. Si es compleixen les normes marcades a la població i el sistema sanitari es capaç de detectar i aïllar als casos nous i als seus contactes, no té perquè haver-hi un repuntament significatiu.

-En quines situacions o aspectes hem d’anar més alerta ara que podem sortir a comprar o al bar?

En les que sempre s’han dit, evitar les situacions en les que no podem mantenir la distància de seguretat de dos metres, i si això no es pot assegurar, utilitzar la mascareta. Hem d’evitar les situacions en les que hi pot haver grups grans de gent. També tenir en compte que aquesta mesura és bàsica dins espais tancats. Quan quedam amb la família o amics (està permès fins a reunions de 10 persones), si és possible, hem d’aprofitar el bon temps i sempre fer-ho a l’aire lliure. Les possibilitats de contagi són molt menors.

 

 

-S’han d’extremar encara més les mesures d’higiene supòs…

Per suposat, la neteja de les superficies i la higiene de mans són els pilars bàsics per a la prevenció de la transmissió de les infeccions. Un fet tan simple com netejar-se les mans amb aigua i sabó és la manera més senzilla i efectiva per prevenir-les. La utilització de solucions hidroalcoholades és un bon substitut de la higiene amb aigua i sabó, però no estan indicades per a netejar les mans amb el guants posats perquè aquests es poden deteriorar i no ser efectius.

Les mascaretes no són necessàries per passejar totsol pel carrer

-Quina és l’efectivitat de mascaretes i guants quan transitam pel carrer?

Altres vegades ho he comentat, les mascaretes només són necessaries en les situacions en la que no es pot garantir la distància de seguretat, com per exemple en el transport públic o en espais en que hi pot haver massa gent a la vegada. No són necessàries per passejar sol pel carrer, però si algú les vol utilitzar no hi ha problema. De fet, si s’aprecia un excessiu relaxament per part de la població, no seria estrany que les autoritats sanitàries recomanin l’ús de les mascaretes a tots els espais públics. Les recomanades són les de tela o les quirúrgiques. Es pot consultar la web del ministeri https://www.lamoncloa.gob.es/serviciosdeprensa/notasprensa/consumo/Documents/2020/030520%20GU%C3%8DA%20COMPRA%20MASCARILLAS.pdf a on explica la seva indicació i si es poden reutilitzar. Les mascaretes ffp2 són d’us sanitari i fora d’aquest ambit només estan indicades en persones inmunodeprimides.

-I els guants?

L’us de guants està clarament contraindicat, el que s’ha de fer és la higiene de mans. Si utilitzam guants però no ens els canviam freqüentment tanmateix contaminam tot el que tocam i traslladam l’agent infecciós d’un lloc a l’altre, incloent la nostra cara. A més, si després de retirar els guants no ens feim les mans netes ens podem contaminar. En canvi si anam sense guants i ens rentam les mans amb freqüència disminuïm la possible contaminació. Els guants ens donen una falsa sensació de seguretat… deixar clar que no es poden rentar i molt manco amb solucions hidroalcoholades ja que, com deia, es deterioren i es perd protecció.

Els guants no es poden rentar i molt manco amb solucions hidroalcoholades

-Com es comporta la Covid amb la calor? les previsions són de baixar a l’estiu i repuntar a l’hivern?

Sí, aquestes són les previsions, però no estam segurs ni d’una cosa ni de l’altra. La majoria de viròlegs coincideixen en que la calor frenarà la transmissió del virus (frenar, no aturar) i que és molt probable que hi hagi un repuntament de casos a la tardor. El que tampoc sabem és la seva intensitat.

 

 

-Es va subestimar la malaltia al principi, o es tractava més aviat de no alarmar la població?

Sincerament crec que tot el món va subestimar la capacitat de contagi del virus i la seva gravetat. El fet que s’hagi transmès tan ràpidament per tot el món ho demostra. A Balears hem tingut la sort que el confinament va arribar en una fase molt inicial de l’epidèmia i el resultat és que no hem viscut situacions tan dramàtiques com a altres llocs de l’estat espanyol.

Crec que tot el món va subestimar la capacitat de contagi del virus i la seva gravetat

-Fins que no hi hagi vacuna no podem baixar la guàrdia?

Així és, la tranquil·litat només arribarà quan tinguem la vacuna o quan al menys el 70% de la població s’hagi contagiat i tingui anticossos contra el virus. A Balears, difícilment arribarem al 10 % de la població contagiada, per tant, haurem de confiar en que prest tinguem una vacuna, perquè estam molt lluny del 70 % i aconseguir l’anomenada immunitat de grup.

Manteniment de xifres baixes d’afectats per coronavirus a l’hospital

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad