Tots els malnoms dels Riera al llarg dels segles

En aquesta ocasió el llinatge escollit és de tal presència a Manacor que ens obliga a dedicar-li un capítol en exclusiva. Es tracta del cognom RIERA, del qual hem recopilat fins a dos-cents divuit malnoms entre els segles XVI i l’actualitat.

 

Pitja damunt la imatge i consulta la pervivència del malnom a un segle en concret

 

Dels nou cognoms Riera documentats al segle XVI, cinc finiren amb la centúria, un aguantà fins al segle XVIII i altres tres arribaren als nostres dies: Riera de Conies; Granat i Granot. Ens hem de referir al malnom Melcior per la seva constant presència als documents al llarg d’un llarg període.

Les fonts ens indiquen que al segle XVII convivien vuitanta àlies associats al llinatge, dinou dels quals desapareixen a la citada centúria, entre els quals citarem: Barbut, Brisano, Collons cremats (destacat per la seva expressivitat potser d’un fet puntual), altres condicionats a l’estància dels portadors a la possessió que aportava el topònim com: d’Albadellet, Bellver, Dach, de Son Galiana, etc. i alguns fent esment a la  ubicació del portador: Lledoner, de la Bassa (Joan Riera Pereta de la Bassa fou l’artesà fuster creador del cadirat del cor i del faristol de l’església dels Dolors), així com algunes mostres d’enginy popular per definir un element, ara probablement difícil de associar com: Paracanyes, Poll ros o Rich a de morir. Una trentena perdurà al llarg de la mateixa i la següent mentre els altres trenta-un encara és possible trobar-los a la comunitat, entre els quals citarem: Bou, Bovet, Ganxo, Garba, Mec, Menut, Peretos, Rost, Sínis, Esquerranet o Tafal.

L’augment dels malnoms referits a la nissaga s’incrementen notablement a partir del segle XVIII –conseqüent amb l’augment poblacional- quan se’n comptabilitzen setanta-cinc de nous dels quals trenta-cinc finirem amb el segle i els altres quaranta continuen vigents.

Entre els finits amb la centúria citarem: Amagadiners (habitualment associat al llinatge Artigues), Coll curt (avui dia exponent d’altres llinatges), net d’en Mitja barba (exemple de sobrenom privatiu) igual que Sordet o Setmesí.

D’entre els que perduraren fins l’actualitat reconeixem: Baió, Coletes, Ferrino, Sua, alguns de clara ascendència de l’element femení: Ferragut de na Caixa, de la Ferrera, de n’Orta, Melis de na Creus o Neula de na Miramar i altres referits a la conducció temporal de possessions com: Justaní, de Rotana, Son Rector, Sos Promets, Son Sureda, Torrenova, etc.

Les dues centúries que tancaren el mil·lenari aportaren cinquanta-quatre nous antropònims relacionats amb el llinatge, gairebé tots ells perdurables a dia d’avui, per la qual cosa ens limitarem a citar-ne alguns: Banyó, Canova, Closca, Fideu, Cristet, Escolà, Meliú, Ravell, Roser, Ròtol, Ruia, Vencía, Xapet o Xaret.

Confiant hagueu trobat algun indici dels vostres ancestres en aquesta nòmina de Rieres, podeu demanar altra mena d’informació dirigint-vos a aquesta revista digital, la qual serà atesa dins la mesura de les nostres possibilitats.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad