“Manacor ja no és el mateix poble que abans d’Antònia Matamalas”

La plaça de les Perleres de Manacor reuneix un any més la lluita i reivindicacions feministes i recorda la presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant amb una placa commemorativa

El nom d’Antònia Matamalas ha marcat avui dematí l’acte central del mes feminista de Manacor, el que cada any es celebra per aquestes dates a la plaça de les Perleres del barri de Sa Torre, i que reuneix a col·lectius reivindicatius i en lluita constant pel dret a la igualtat. La presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant, finada el passat 23 de gener, ha estat recordada per distintes dones d’àmbits diferents de la nostra societat, des de la cultura, fins el ball, passant per la música, l’educació o del sector de la pagesia en clau femenina.

L’acte, dirigit amb mestria per la professora i lingüista, Maria Magdalena Gelabert, ha comptat amb l’actuació de la jove cantant Maite Rama, que ha delectat a les més de 200 persones que enguany han assistit a la plaça feminista per antonomàsia i que compta com a símbol amb l’escultura de la dona perlera feta per també desaparegut escultor Llorenç Ginard. Precisament als seus peus, familiars i amigues de Matamalas inauguraren una placa que duu la seva imatge i una dedicatòria comuna, tot recordant l’esperit lluitador d’una dona perseverant.

“Manacor ja no és el mateix que teníem abans d’Antònia Matamalas. Sempre combativa i oberta a lluitar perquè aquest poble fos diferent. Avui ja podem dir que ho és i que continuarem, recollint els reptes de la teva lluita feminista”, ha dit la regidora Carme Gomila, que ha substituit en els parlaments al batle Miquel Oliver, absent enguany per malaltia.

El lila, el color que Antònia sempre duia literalment al cap, ha estat el predominant; en la roba, en els símbols, en un record molt sentit que ha tengut també memòria per les dones palestines que en aquests precisos moments pateixen les hostilitats d’una invasió. Nina Parrón, companya de batalles de Matamalas a Madrid (on la manacorina passà la seva joventut), Lourdes Martín o Francesca Mas, van rememorar la seva amiga “pels drets i les llibertats que no hem de permetre que retrocedeixin. Perquè els nostres avanços trobaran una reacció forta i violenta d’un sistema que es remou per seguir funcionant igual”. L’acte ha conclòs amb una ballada protagonitzada pels petits alumnes de ball de bot de l’escola que Antònia Gayà té precisament a la barriada de Sa Torre.

Aquest dilluns 11 de març a les 10,30 hores tendrà lloc la inauguració de l’Espai Antònia Matamalas, per iniciativa de la Comissió de Coeducació de l’IES Porto Cristo. L’espai estarà compost d’un mural amb el retrat d’Antònia Matamalas, elaborat per alumnat de 4t d’ESO i una decoració floral. Hi estan convidats la família de l’homenatjada, el Col·lectiu de Dones de Llevant, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, el batle de Manacor, Miquel Oliver; la delegada d’Igualtat de l’Ajuntament, Carme Gomila; i la delegada de Porto Cristo, Antònia Llodrà. També hi participarà la directora del centre, Xisca Bonet.

Antònia Matamalas Prohens (Manacor, 1945) activista, feminista i fundadora del Col·lectiu Dones de Llevant, morta el 23 de gener als 78 anys d’edat després d’uns mesos marcats per problemes de salut, va estudiar Història i Història de l’Art a Madrid, on hi va viure 40 anys i va exercir com a professora d’institut. Fou a la capital espanyola on va iniciar la seva militància social i política, primer contra el franquisme, per la democràcia i la igualtat de classes. A Vallecas és on es va comprometre en la lluita pels drets de les dones i el seu desenvolupament cultural i educatiu.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad