EL Llevant s’uneix per optar a 4,6 milions d’Europa per a la millora del cicle urbà de l’aigua 

Manacor, Artà, Capdepera, Sant Llorenç i Son Servera s’uneixen per optar a 4,6 milions d’euros de fons europeus per a la millora del cicle urbà de l’aigua 

La comarca del Llevant uneix esforços per per sol·licitar una subvenció del Pla de Recuperació, Transformació i Eficiència (PERTE), que canalitza els fons destinats per la Unió Europea a reparar els danys provocats per la crisi de la Covid-19 mitjançant reformes i inversions per construir un futur més sostenible. L’objecte del projecte és modernitzar el cicle de l’aigua i, amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Manacor a través de l’empresa municipal SAM lidera una associació de beneficiaris público-privada que engloba els cinc municipis de la comarca del Llevant: Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Capdepera. Les carències en la gestió del cicle de l’aigua és un fet compartit a tots els municipis del Llevant, d’aquí la importància d’aquest projecte comú. 

El PERTE impulsa l’ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l’aigua i l’objectiu del projecte presentat és permetre la gestió de l’aigua, augmentar l’eficiència, reduir les pèrdues en les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals. El projecte persegueix també d’adaptar la xarxa de distribució de l’aigua a les exigències que imposa el canvi climàtic i l’emergència climàtica, amb sequeres cada vegada més persistents i onades de calor que disminueixen la quantitat de recursos hídrics disponibles. El projecte presentat pels la SAM i la resta de municipis del Llevant permetrà digitalitzar la xarxa d’aigua, el que millorarà l’eficiència de l’ús dels recursos hídrics disponibles. 

El pressupost total del projecte és de 4.970.742,43 €, dels que se’n poden subvencionar 4.612.300,67 €. Les entitats beneficiàries que componen aquesta associació són les entitats locals que duen a terme la gestió directa de l’aigua i les empreses privades que gestionen el subministrament; concretament són: l’Empresa de Serveis del Municipi de Manacor S.A., SAM; Aigües Son Tovell (empresa privada de Manacor); Aguas Capdepera S.A. (empresa privada de Capdepera); Aguas Canyamel SL (empresa privada de Capdepera); Aguas Son Sard S.A. (empresa privada de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar); l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i l’Ajuntament d’Artà. 

Aquesta associació de beneficiaris té l’objectiu comú de fer front a l’escassetat de recursos hídrics, la sobreexplotació dels aqüífers i la saturació dels sistemes de sanejament i depuració d’aigües residuals durant els estius. La missió del projecte és assolir la màxima eficiència ambiental del cicle de l’aigua i les actuacions contemplaran la digitalització completa de tots els elements del sistema, la integració horitzontal de les dades i el desenvolupament d’eines avançades de control i prevenció. Les necessitats comunes sorgeixen de les mateixes debilitats: la urbanització accelerada, l’augment del consum urbà, la sobreexplotació dels aqüífers, l’elevat volum de pèrdues d’aigua, les deficiències del sistema de sanejament i depuració i la no connexió de la comarca del Llevant amb la xarxa en alta de l’aigua potable provinent de la interconnexió de les tres dessaladores. 

La planificació del projecte presentat és d’un termini d’execució de 22 mesos, i en el supòsit de no obtenir l’ajut econòmic sol·licitat, la seva implantació es demoraria entre cinc i deu anys, un temps que es preveu excessiu davant la situació d’emergència climàtica i el creixement exponencial del consum d’aigua a tota la comarca. 

A tota la comarca del Llevant, l’única font d’aigua potable són els aqüífers. Els aqüífers d’interior estan contaminats per nitrats i els de la costa sobreexplotats, amb intrusió salina. La disminució de les precipitacions agreujarà el problema. Cal, i així ho defineixen els plans aprovats, una gestió racional de la demanda. reduir la demanda. Per això, una primera passa per aconseguir-ho és reduir les fuites d’aigua i la implementació de tecnologia hidrològica per a la gestió eficient del cicle de l’aigua. 

Moltes de les empreses del sector de l’aigua no han fet una completa digitalització ni a nivell d’usuaris, ni a nivell d’administració, i, com a conseqüència d’això, en plena societat del coneixement no es disposa d’informació completa sobre l’ús de l’aigua, així com sobre les pèrdues d’aigua que es produeixen en les xarxes de distribució per fuites, trencaments o filtracions.

La manca de personal qualificat en la gestió del cicle de l’aigua a les Illes Balears és un altre repte afegit que la manca d’oferta formativa no contribueix a millorar. En aquest sentit, el projecte sol·licitat fomentarà la formació de treballadors especialitzats en la gestió del cicle de l’aigua i contribuirà a fixar professionals a la comarca. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad