La mobilització veïnal funciona i finalment hi haurà Matines a Son Negre

Hi ha ocasions en que una mica de protesta i algunes cridades recomponen coses que semblaven en perill. Fa dècades que el llogaret manacorí de Son Negre disfruta d’una de les Matines més autèntiques i tradicionals del municipi. Una oportunitat quasi única de veure obert l’oratori rural dedicat a Sant Antoni. La cosa és que enguany i per la creixent manca de mossens disponibles, la celebració no és que pengés d’un fil sinó que directament i segons el rector Antoni Amorós es feia impossible per l’edat avançada i els problemes de mobilitat del capellà titular del temple, Llorenç Galmés.

La notícia, avançada ahir migdia per aquesta revista, prest va posar en alerta diversos veïns de Son Negre, que es mobilitzaren per aconseguir reconduir la situació. I ho aconseguiren. Antònia Riera és una d’elles. Des de fa dècades encarregada de tenir l’oratori net i a punt pels aconteixements requerits (ja no hi ha misses regulars els diumenges però sí noces, batejos o un ofici per Sant Antoni i un altre durant l’estiu) sempre ha procurat intercedir perquè un capellà s’encarregués de la missa de la nit de Nadal.

A més, fa uns anys que els seus néts també hi col·laboren en el cant de la Sibil·la. Per això ahir, la seva mare, Bàrbara Llinàs, es mostrava sorpresa per les paraules d’Amorós a la premsa: “Fa setmanes, des del setembre, que la meva filla Sebastiana ja està assajant i que està programada la posada de les neules. Amb capellà o sense hi hagués hagut cant de la Sibil·la, això estava ben clar”. Al final no farà falta, perquè Galmés, encara que amb problemes, en farà la missa a partir de les 18 hores.

Sibil·la alternativa

Actualment a Manacor tan sols hi ha tres Matines i sibil·les confirmades, les tres a les 19 hores: la dels Dolors (interpretada per Petra Bauçà), la de Crist Rei (Encarna Valero) i la de l’església de Sant Pau (Clàudia Moll). La de Portocristo serà a les 19,30h interpretada per Maria Victòria Romeo. A més a Manacor n’hi haurà una altra d’alternativa, només del cant de la Sibil·la, a mitjanit i organitzada per l’Associació Cultural Font i Roig, entre el Convent i la pròpia plaça dels Pares Creus, Font i Roig.

La manca de capellans destinats a Manacor ha fet que ni el convent de les Benedictines, ni la residència de persones majors, ni tan sols Son Macià surtin al programa de festes. Amorós deia ahir que tampoc pot donar per segur que les quatre esglésies parroquials de Manacor puguin efectivament dur a terme les Matines tal i com estan previstes. De fet des de fa una partida d’anys els temples manacorins depenen també dels dos frares franciscans mexicans destinats a Petra i alhora vicaris de Manacor.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad