Noves tombes i mosaics ajuden a entendre la gran basílica de Son Peretó

Acaba la campanya més important en temps i doblers per entendre la vida i el culte dels manacorins del segle VI dC

Si a les Balears no hi ha un jaciment paleocristià con el de Son Peretó és en bona part pels 20 anys que fa que tant l’ajuntament de Manacor com els responsables del Museu d’Història s’hi peguen per aconseguir subvencions supramunicipals. No de bades és l’únic de l’antiguitat tardana visitable a tota Mallorca i que ja compta amb tota una part museïtzada des de fa anys.

Però si per qualque cosa ha estat memorable aquesta campanya que ha acabat coincidint amb l’inici de novembre, és perquè l’equip arqueològic hi ha pogut fer feina de camp durant quatre mesos i estudiar les peces i restes trobades durant dos mesos més. Un treballa profitós que s’ha centrar en la gran basílica de Son Peretó.

“Fa 20 anys que reivindicam que, per intervenir dins la Basílica no podíem excavar només durant tres setmanes a l’any”, diu el director de l’excavació Mateu Riera fent referència a les subvencions anuals del Consell de Mallorca. “Necessitàvem excavar tota la basílica d’una vegada per a poder entendre-la en la seva totalitat. Per això vàrem decidir que el projecte consistiria en reexcavar on feia 100 anys ja hi havia intervingut mossèn Aguiló, veure què quedava de nivells arqueològics intactes. Sabíem que quedaven tombes intactes, així com fragments de mosaics que no s’havien arrabassat”, afegeix la directora del Museu d’Història de Manacor i responsable municipal de Patrimoni, Magdalena Salas.

Gràcies a aquesta darrera campanya han aparegut nous mosaics, situats al perímetre de la basílica, i que corresponen a fragments d’un altres més grossos que ja eren al Museu. L’equip de restauració ha duit a terme una reproducció del mosaic de Balèria i d’un altre fragment, que s’han col·locat en el seu lloc original. Així mateix, també s’ha fet una rèplica de la base de l’altar, que actualment és al Museu, perquè es pugui visitar in situ.

Pel que fa a les tombes, l’equip ha intervingut a 50, de les quals 16 estaven totalment buides i quatre no excavades del tot. A les altres 30 tombes s’hi han localitzat un mínim de 45 individus: 16 adults, 1 adolescent (d’entre 10 i 14 anys) i la resta, infantils (menors de 8 anys) o perinatals. S’han localitzat 25 tombes més que han quedat sense excavar i també s’ha observat que n’hi podria haver una quinzena. “Si a tot això se li sumam les tombes que es varen excavar el segle passat, es pot afirmar que a l’interior de la basílica hi havia més d’un centenar de sepultures i més de cent enterraments, segurament, més de 150”, confirma Riera.

El jaciment de Son Peretó ha comptat amb la subvenció de l’1,5% cultural per dur a terme el projecte de conservació i posada en valor de la basílica paleocristiana, unes obres que tenen un pressupost de 197.382,64 euros, dels que 122.550,97 han anat a càrrec del Ministeri de Foment i 74.831,67 euros a càrrec de l’ajuntament de Manacor, a més de l’aportació de 1.395 euros dels Amics del Museu d’Història. El projecte tècnic ha estat redactat per la tècnica municipal de Patrimoni, Magdalena Salas i l’arquitecte Pedro Puche. «Ha estat un projecte molt llarg, amb una tramitació administrativa feixuga i complicada, però ha pagat la pena”.

La història

El jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç.

Les excavacions es varen començar devers el 1912, gràcies a l’empenta de Mossèn Joan Aguiló. Amb l’esforç d’aquest home es reuní una col·lecció que va ser adquirida posteriorment per l’ajuntament de Manacor l’any 1926, i que constitueix actualment una de les col·leccions més importants del Museu d’Història de Manacor. El 1931, el jaciment i les seves restes varen ser declarats Monument Historicoarqueològic per garantir-ne la conservació i la preservació.

El 1967 l’arqueòleg català Pere de Palol va tornar a començar les excavacions, i se centrà en l’estudi dels mosaics de la basílica i en les piscines. El 1981 un equip format pel Museu de Mallorca, la Universitat de Palma i la Universitat de Barcelona acabaren d’aclarir algunes de les incògnites del jaciment com, per exemple, la cronologia, entre els segles V i VI dC.

L’any 2005 va començar un projecte d’investigació i consolidació en el jaciment de Son Peretó emmarcat dins les línies d’investigació del Museu d’Història de Manacor. Projecte que encara està en marxa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad