Les escultures de l’atleta i el cavall de la plaça Cós ja s’estan fabricant a Madrid

L’obra pòstuma de l’artista local Llorenç Ginard ja s’està fabricant en bronze a Madrid per ser col·locada en les properes setmanes

Manacor retrà homenatge al món del trot, l’esport de durant dècades a concretat el gruix del món esportiu de la ciutat, mitjançant un conjunt escultòric situat al centre de la ciutat i que representarà una de les proves més emblemàtiques: el repte que cada cert temps enfronta l’home i el cavall per saber quin del dos arriba abans a meta, si l’atleta o el trotó muntat.

Així doncs, seran dues figures que s’instal·laran a la nova plaça des Cós una vegada l’ajuntament de Manacor acabi de recepcionar les obres de la seva reforma integral, en tan sols unes setmanes. S’ha triat precisament el Cós per les seves referències cap a l’esport hípic, ja que faria referència al lloc on es corria antigament.

Es tracta de dues peces a mida real (el corredor al davant i el cavall perseguint-lo) que foren dissenyades pel prestigiós escultor local Llorenç Ginard i que en el moment de la seva mort ara fa un any, es trobaven en procés de definició encara que molt avançades. És per això que el consistori es va voler posar en contacte amb la família de l’artista perquè donés el seu vist i plau al conjunt tal i com estava i acordar el lloc exacte de col·locació, a més del material i el lloc de fabricació.

Tant el cavall com l’atleta, que per qüestions econòmiques en principi havien de ser de ferro però que finalment quedaran enllestits en bronze, ja s’estan fabricant ja a una empresa especialitzada de Madrid, que primer va reproduir la peça mitjançant un model en tres dimensions, per després passar-la a cera i començar a partir d’aquí la fundició. Tot amb un cost inicial de 70.000 euros.
Així mateix el projecte inclou una serie de marques al terra, també en bronze, que representen en línia recta els metres (de manera simbòlica i de deu en deu) a recórrer pels dos contrincants. Aquestes peces ja són a lloc tot esperant el retorn de les escultures des de Madrid.

El projecte de la nova plaça des Cós, elaborat per l’exarquitecte municipal Joan Pasqual, és actualment fruit de la polèmica a causa del tancament de l’espai al trànsit rodat un any després de l’inici de les obres. Els comerciants de la zona diuen sentir-se afectats pel retard en l’obertura als cotxes pels perjudicis econòmics que això representa pels seus negocis. Alhora que culpen el regidor municipal Mateu Marcé (Més-Esquerra) d’allargar els temps perquè acabi sent un espai completament peatonal.

Home vs cavall

La mítica prova de l’home contra el cavall, celebrada per darrera vegada fa tres anys a l’hipòdrom manacorí i amb l’atleta Joan Ros com a guanyador, ha tingut diverses fórmules, sempre amb una avantatge de metres en favor del corredor. Aquesta darrera cursa del 12 de setembre de 2020 es va plantejar de la següent forma: l’atleta del Club d’Atletisme Manacor, Joan Ros, havia d’intentar recórrer 400 metres (la distància d’una volta a una pista d’atletisme homologada) abans que el cavall completés el doble de la distància, és a dir 800 metres. Ritz du Bocage, un dels cavalls més ràpids de 2019, fou l’elegit, menat pel joquei Jaume Fluxà. Ros va arribar amb certa aventatge al final i va poder aturar el cronòmetre en un temps de 55,56 segons.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad