Eixam: la nova ONG manacorina per despertar consciències amb l’acció

Compartir espais, temps i activitats. Tres elements tan simples d’imaginar com difícils de materialitzar, i més en una època cada cop més individualista i poc avesada a l’acció real. Però com en tot a la vida, els contrapesos són els que fan del desig propòsit. “Més que referit a les abelles, la definició seria la d’un grup d’individus que treballa per un bé comú d’una forma organitzada”, expliquen Joan Amengual (Manacor, 1990) i Alícia Díaz (Manacor, 1991), en referència a Eixam, la nova ONG nascuda a la capital del Llevant a partir de l’experiència que alguns dels seus sis membres han acumulat fins ara a l’organització artanenca Esperit Solidari.

Volíem organitzar-nos per dur a terme accions més properes, adoptar una estructura directe d’iniciatives en comunitat. Per això sentíem la necessitat d’una idèntitat pròpia i nova des de zero, amb línies de col·laboració i un radi d’acció acotat. Tot això distribuit clarament en tres línies transversals: mediambiental, social i col·laborativa. “Perquè hi creim i en tenim capacitat”.

De moment la primera acció serà el proper 28 d’octubre per netejar l’entorn de la Torre dels Falcons de Porto Cristo. Després vendran un taller per fer elaborar torró a Manacor, un altre per aprendre a fer sabó o una campanya de recollida de jocs infantils.

“A casa sempre ho hem viscut com una cosa natural el fet de poder participar activament per tractar de canviar les coses que no t’agraden”, diu Amengual. “Hi ha una part d’ideal de justícia, d’intentar fer i deixar un món millor, començant per l’entorn més petit” afageix Díaz. “Som prudents. Moltes organitzacions grans fracasen per voler abastir massa coses. Tots tenim les nostres feines i responsabilitats i empleam el nostre temps lliure en això, per tant som conscients d’allà on podem arribar mantenint un nivell d’implicació alt”.

La línia mediambiental té una base reivindicativa i de protesta, sobretot a través d’accions de neteja d’espais naturals d’ús públic. Una realitat preocupant. “La primera experiència prèvia fou l’any passat entre Cala Morlanda i es Caló den Rafelino. Entre 20 voluntaris aconseguírem recollir fins a 400 kilos de brutor en només dues hores. No necessitam pancartes, sino que és molt més potent contagiar a les institucions públiques amb la evidència de l’exemple”.

“El moviment de carrer ha anat desapareixent. Ja no volem esperar més a qui ningú ho faci per nosaltres”, afirmen, tenint també en compte el component d’autosatisfacció per formar part del canvi. “Té una essència idealista, te sents útil i realitzat, el nivell de compensació és molt satisfactori. Fins un cert punt té un component romàntic”.

Des d’Eixam són conscients que la població manacorina ha augmentat molt durant els darrers 20 anys “creim que estam aprofitant poc aquesta diversitat. La gent té tendència a anar a la seva. Per això volem fer un treball per barriades, reunir-nos per saber per si tenen propostes i fins a on podem involucrar-nos i ajudar. Tot des d’una perspectiva intergeneracional i de cohesió social, perquè consideram que manca una mica d’acció social comunitària”.

De fet ja tenen un dossier d’activitats per oferir, “o en temps de festes de la barriada o tot l’any. Concurs d’estandarts, curses o karaokes… recuperar la saviesa dels padrins, menjar d’aprofitament en conserva etc.

Pel que fa al finançament, la nova ONG planteja una línia de membresies, i fer servir els diferents tallers per recaptar fons “i aprofitar les eines públiques i ajudes al nostre abast. Encara que la qüestió financera no està damunt la taula com a prioritat”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad