Manacor aprova les sancions per no dur botella o abandonar un excrement de ca

La nova ordenança de tinença d’animals comtempla sancions que poden anar de 50 fins a 3.000 euros en cas d’abandonament

Tots els responsables que passegin els seus animals domèstics pel municipi de Manacor hauran de dur a partir d’ara, a més de les ja típiques bossetes per recollir els excrements, una botella amb vinagre diluït a fi d’aclarir els orins que vagin deixant els cans a la via pública. El ple de l’Ajuntament ha aprovat per plenari i de manera definitiva, la modificació de l’ordenança reguladora de tinença d’animals de companyia, que datava de 1999. 

El nou redactat contempla mesures que fomenten la tinença responsable d’animals de companyia, a més de fer la conversió en euros en matèria de sancions i tipificar de manera més clara les infraccions perquè la Policia Local, responsable dels controls, tingui les eines adequades.

D’acord amb el nou text aprovat, les persones que passegin animals de companyia per la via pública hauran de dur bosses per a la recollida de les femtes i una solució d’aigua i vinagre per a fer neta l’orina de l’animal. Pel que fa a les sancions, per les de caràcter lleu se’ls aplicarà als propietaris una multa d’entre 50 i 750 euros, les greus es podran sancionar amb entre 750 i 1.500 euros i les molt greus, per reiteració de les anteriors o per abandonament de l’animal, amb multes que van des de 1.500 a 3.000 euros.

“La idea de fer obligatòria la botella va sorgir a partir del confinament quan, de forma natural i per mor de la higiene, molts propietaris començaren a dur-ne. A més, d’aquesta manera es facilita el control”, explica el regidor de Medi Ambient del consistori manacorí, Sebastià Llodrà (Més-Esquerra), “ara ja no importarà aplegar algú en el moment de deixar la femta al carrer, sino que també es podrà comprovar en qualsevol moment si duu bosses i la solució líquida, que recomenam que sigui una mescla de sis parts d’aigua per una de vinagre”.

L’ajuntament de Manacor concreta també que s’intensificarà la vigilància amb agents de paisà i les campanyes cíviques, amb el repartiment d’unes botelles verdes de plàstic que ja són al departament de Medi Ambient. “Queda clar que si passejam en hora punta del capvespre per on els veïnats duen els seus animals, en podríem posar moltes més, però es tracta d’anar conscienciant la població”, diu Llodrà, que igualment apunta que la sanció per no dur un dels dos elements obligatoris és de 50 euros, mentre que deixar un excrement sense recollir ja puja a 200 euros.

Taxa de recuperació

Així mateix ecuperar un animal domèstic a Manacor passarà a costar doblers. Si fins ara era l’Ajuntament qui assumia el cost de la recollida, transport i manutenció de qualsevol mascota perduda pels carrers del municipi, amb la nova ordenança municipal, i tret d’algunes excepcions, els propietaris hauran d’assumir les despeses perquè no tots els ciutadans se n’hagin de fer càrrec.

Actualment la Sala té un acord amb el Centre de Protecció d’Animals Domèstics (CEPAD) de la Fundació Natura Parc de Santa Eugènia, perquè tots aquelles mascotes perdudes o abandonades a la via pública (i moltes vegades recollides per la Policia Local) siguin assistides i allotjades fins a trobar el seus propietaris. Un serveis que tenen un cost anual de 97.000 per a la caixa pública.

L’Ajuntament ha establert una serie de quotes tributàries per cada un dels serveis. Així el propietari d’un animal domèstic perdut o abandonat que el vulgui recuperar haurà de pagar 55,46 euros per servei, a més d’una tarifa per dia de 7,19 euros pel dipòsit i manutenció de cans i 3,36 euros diaris en el cas dels moixos. La recollida i el transport d’espècies ramaderes i equines serà de 185,86 euros per servei, mentre que el depòsit i menjar costarà 6,57 i 13,13 euros per vespre respectivament.

Queden exemptes del pagament de la taxa totes aquelles persones que hagin denunciat el robatori de l’animal davant els cossos de policia i el recullin en el termini màxim de 24 hores després de rebre l’avís d’haver trobat l’animal. S’haurà d’acreditar mitjançant la presentació d’una còpia de la denúncia, que en tot cas haurà de ser anterior a l’avís de la trobada.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad