“El museu submarí de Porto Cristo serà un al·licient turístic i econòmic”

El projecte, de dos milions d’euros subvencionats per fons europeus, reproduirà fins a quatre embarcacions històriques i servirà d’escull per regenerar la biodiversitat de la zona

Un museu d’arqueologia submarina únic a Espanya. Aquest és l’ambiciós projecte que té l’ajuntament de Manacor entre mans amb una triple finalitat: potenciar un nou turisme esportiu i cultural, l’estudi històric de vaixells enfonsats i la regeneració de la flora i la fauna marina a la bocana del port de Porto Cristo, on el parc haurà d’estar acabat el 30 de juny de 2026.

I és que el consistori manacorí ja ha rebut la subvenció europea per començar a desplegar-lo; una mica més de dos milions d’euros que serviran per recrear fins a quatre naus enfonsades a les proximitats del poble al llarg de la seva història. Una iniciativa promoguda a l’anterior legislatura per la regidora socialista Maria Antònia Truyols, i que ara gestiona la nova responsable de Turisme, Júlia Acosta (AIPC).

Les mides de l’escull serán 14 metres d’ample, 7 de fondària i 7 d’alçada. Es construirà amb materials ecològics que puguin generar ambients a diferents escales i grups d’exposició. Per la seva banda el viver tendrà una superficie de 65 metres quadrats.

“Ha estat un procés llarg fins arribar fins aquí, més de quatre anys per aconseguir una subvenció que ha d’estar implementada al 50% aquest proper estiu i de manera definitiva el 30 de juny de 2026”, explica Acosta, que recorda que “no hi ha referents propers semblants a un parc d’oci submarí així; a Lanzarote hi ha un d’escultures ia Àsia algun altre exemple, però serem pioners aquí, cosa que ens fa il·lusió però és una responsabilitat”.

Si parlam de manera precisa, es tracta d’una subvenció dels Fons Next Generation per valor de 2.001.027,81 euros que la Unió Europea atorga per crear i gestionar un parc d’arqueologia submarina que alhora servirà com a escull de regeneració de la biodiversitat de la bocana del port, en aquests moments pràcticament inexistent per l’afectació durant dècades de les xarxes de la pesca d’arrossegament i com a conseqüència de l’excés d’extraccions de recursos marins.

Quatre embarcacions

El projecte reproduirà quatre vaixells històrics a escala real a partir de les restes estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). Es començarà fabricant una reproducció a escala del restes romà de Ses Llumetes, d’uns 20 metres d’eslora i que es dedicava a transportar garum (salsa de peix) entre la Bètica i Roma al segle I dC, i del que s’ha portat a cap la sisena campanya destudi. Les altres reproduccions a escala es basaran en un altre vaixell romà, un de púnic, o un bereber.

“El primer que farem és un estudi de mercat per conèixer quines empreses poden desenvolupar un projecte així i decidir si el treim a oferta per lots o en conjunt. Perquè tot seguit surti a licitació com més aviat millor i complir amb els terminis”, conclou Acosta.

D’altra banda i com dèiem, l’escull constarà d’una àmplia àrea destinada a la restauració ecològica, un nou espai que comptarà amb la supervisió de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) i que vol ser un reclam per al busseig recreatiu, activitats científiques, formació en arqueologia submarina, monitorització ambiental i foment de la R+D a l’anomenada economia blava.

Centre d’interpretació

El nou museu-parc comptarà també amb un centre d’interpretació amb museografia interactiva i tecnològica amb mòduls de realitat augmentada que permetin explorar les restes sense necessitat d’immersió. Ara falta veure on se situarà, ja que si bé fa uns mesos l’anterior govern municipal va estar en contacte amb els responsables del Club Nàutic per utilitzar les seves instal·lacions, l’opció està ara en punt mort. Pel que fa al transport, caldrà incloure una furgoneta llançadora elèctrica per al transport de clients dels punts d’origen (hotels, pàrquing perifèric, altres punts de recollida) fins a la costa i dues embarcacions elèctriques perquè els bussejadors puguin arribar fins als punts d’immersió.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad