Un gran viatge (i de franc) per les òperes de Monteverdi

L’Església del Convent de Manacor es prepara per a acollir el proper diumenge 15 d’octubre a les 20 h un concert molt especial. Es tracta de Monteverdi, del mite a la història. Un viatge per les òperes de Monteverdi. La iniciativa, del departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, s’ha treballat de manera conjunta amb el Conservatori Municipal de Música de Manacor i la col·laboració d’Oper 4.0.

L’espectacle operístic Monteverdi, del mite a la història. Un viatge per les òperes de Monteverdi, fa un viatge per tres òperes del compositor Claudio Monteverdi, en un format ideat específicament per a l’església del Convent. El projecte compta amb les solistes Irene Mas (soprano), Roger Berenguer (tenor) i Begoña Gómez (mezzosoprano), la Camerata Mallorquina, els cors d’Ars Antiqua i la Coral d’Adults del Conservatori de Música de Manacor, a més del cos de ball de Raquel Martínez Dance Academy i les projeccions del Carreró de l’Art de Porto Cristo. Tot plegat, sota la direcció musical de Guiliana Retali, i la direcció escènica de Romina Colotto.

Guiliana Retali és directora d’orquestra, pianista i clavecinista especialitzada en música antiga, formada a la Schola Cantorum Basiliensis, considerat el centre de música antiga més actiu d’Europa, amb el mestre Jasper Christensen; experta en el repertori italià operístic antic i la seva recitació; ha dirigit òperes de Mozart i Rossini, actuant entre d’altres llocs al Konzerthaus de Berlín, Concertgebouw d’Àmsterdam també a Teatre Capitoné de Tolosa o el Theatre An Der Wien de Viena.

Romina Colotto és llicenciada en Art Dramàtic (ESADIB). Màster en Estudis teatrals (UAB)

«Podem dir rotundament que és el projecte artístic de més envergadura que hem presentat a la programació musical del departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, al marge del Teatre», ha assegurat el tècnic municipal, Llorenç Carreres, durant la presentació del concert, que ha tengut lloc aquest dilluns de matí al Claustre de Sant Vicenç Ferrer.

El projecte combina elements de Manacor, de Mallorca i d’internacionals. «Estam parlant per un viatge per diferents òperes de Monteverdi, que és qui sustenta el que entenem per òpera avui, pel que és un luxe poder combinar la professionalitat internacional amb el talent local», ha expressat el delegat de Cultura, Ferran Montero.

En aquest sentit, la directora musical, Guiliana Retali, ha agraït al departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor i al Conservatori Municipal de Música «l’oportunitat de fer aquest concert, que s’ha convertit en un espectacle molt molt gran». Així, aquesta iniciativa compleix amb l’objectiu d’acostar el públic de la comarca del Llevant a l’òpera. «Era el moment, el públic de Manacor ja està avesat a la música antiga i a més, Manacor té el teatre dins, pel que estic convençuda que està preparat per rebre el recitar cantant», ha dit Retali, que ha explicat també com el recitar cantant prové de la Grècia antiga, i posa en primer lloc el text, després el ritme i finalment la música. «Aquesta òpera té una identitat completament mallorquina», ha assegurat fent referència a les solistes, l’orquestra i els cors, i a més també tendrà una part en català.

Pel que fa al dispositiu escènic, la directora escènica Romina Colotto ha destacat «l’estructura meravellosa i fascinant que és el Convent, que a mesura que va avançant l’escena també es transformarà». Colotto ha posat en valor el compromís de totes les parts implicades a l’hora de preparar un espectacle d’aquesta envergadura: «han estat jornades molt intenses de feina per poder preparar les partitures, els personatges, etcètera». La directora escènica ha remarcat l’acostament que proposa aquest espectacle entre òpera i teatre, «sovint la música arriba on la paraula no pot, però resulta que en aquest treball la paraula també arriba on la música pot arribar», ha explicat.

Monteverdi, del mite a la història. Un viatge per les òperes de Monteverdi és el resultat d’un treball compartit que uneix tres obres mitjançant un fil argumental que ofereix un viatge a les profunditats de Monteverdi. «Totes les persones que formen part d’aquesta aventura s’hi han implicat amb molt d’entusiasme, el que ens fa pensar que el públic de Manacor respondrà», ha conclòs.

El director del Conservatori de Manacor, Jaume Tomàs, també ha destacat «la feina individual que ha fet Guiliana Retali amb els músics», el que ha permès «posar l’obra a un altre nivell».

Les entrades, de franc, es poden adquirir mitjançant el web enviumanacor.cat

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad