Manacor reconeix la discriminació xueta i demana una investigació històrica

Insta l’Escola de Mallorquí i el museu perquè en divulguin el llegat i creïn itineraris urbans

L’ajuntament de Manacor ha aprovat instar l’Escola Municipal de Mallorquí perquè programi cursos monogràfics que permetin la divulgació de la història del col·lectiu xueta a Mallorca i concretament a Manacor. Una proposta presentada pel grup municipal Més-Esquerra i que ha comptat amb el suport de tots els grups polítics.

Paral·lelament també demana al Museu d’Història que impulsi la investigació sobre la seva història a Manacor; així com el disseny d’itineraris urbans pels llocs més significatius del llegat xueta a la ciutat, amb l’objectiu de contribuir a divulgar-ho. Si bé, quant a nombre percentual, la comunitat de jueus conversos va ser tardana i no gaire significativa a la localitat.

Tot i això, el consistori reconeix públicament la discriminació a què ha estat sotmesa la comunitat xueta a la localitat i l’illa i s’emplaça a treballar amb totes les eines que estan al seu abast perquè cap altre col·lectiu torni a ser discriminat a Manacor per qüestió de gènere, procedència, ètnia o pertinença a grup religiós.

Els xuetes són els descendents dels jueus que van ser obligats a convertir-se al cristianisme durant la Inquisició espanyola. Per això han patit prejudicis i estereotips que els han acompanyat al llarg dels segles i fins a temps recents. “És un fet que les tradicions i els costums de la societat mallorquina no serien les mateixes sense l’aportació de totes les cultures que l’han conformada, entre elles la jueva”, diu la moció. A Mallorca, els xuetes van contribuir de manera molt significativa a l’economia, la cultura i la política de l’illa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad