Manacor reconeix la discriminació xueta i demana una investigació històrica

Insta l’Escola de Mallorquí i el museu perquè en divulguin el llegat i creïn itineraris urbans

L’ajuntament de Manacor ha aprovat instar l’Escola Municipal de Mallorquí perquè programi cursos monogràfics que permetin la divulgació de la història del col·lectiu xueta a Mallorca i concretament a Manacor. Una proposta presentada pel grup municipal Més-Esquerra i que ha comptat amb el suport de tots els grups polítics.

Paral·lelament també demana al Museu d’Història que impulsi la investigació sobre la seva història a Manacor; així com el disseny d’itineraris urbans pels llocs més significatius del llegat xueta a la ciutat, amb l’objectiu de contribuir a divulgar-ho. Si bé, quant a nombre percentual, la comunitat de jueus conversos va ser tardana i no gaire significativa a la localitat.

Tot i això, el consistori reconeix públicament la discriminació a què ha estat sotmesa la comunitat xueta a la localitat i l’illa i s’emplaça a treballar amb totes les eines que estan al seu abast perquè cap altre col·lectiu torni a ser discriminat a Manacor per qüestió de gènere, procedència, ètnia o pertinença a grup religiós.

Els xuetes són els descendents dels jueus que van ser obligats a convertir-se al cristianisme durant la Inquisició espanyola. Per això han patit prejudicis i estereotips que els han acompanyat al llarg dels segles i fins a temps recents. “És un fet que les tradicions i els costums de la societat mallorquina no serien les mateixes sense l’aportació de totes les cultures que l’han conformada, entre elles la jueva”, diu la moció. A Mallorca, els xuetes van contribuir de manera molt significativa a l’economia, la cultura i la política de l’illa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad