Son Coletes: la recerca de la veritat per reescriure la història

Rosa Ferriol

Les excavacions al cementiri de Manacor han donat ja moltes sorpreses. en aquesta tercera campanya els arqueòlegs defensen seguir “obrint i obrint” per treure a la llum “les realitats”

L’equip d’experts d’Aranzadi i Atics fa dues setmanes que treballen al cementiri de Son Coletes de Manacor en la seva tercera campanya d’excavacions que ja ha tret a la llum set noves fosses. Duen 300 metres quadrats excavats i en queden uns mil més. És la campanya més ambiciosa, ja que es prolongarà quatre o cinc mesos.

Per això, els experts tenen clar que el principal repte és establir els límits reals de l’antic cementiri i, dins d’aquests límits, determinar a totes les zones que surten «rases de repressió». Són paraules de Cesc Busquets, arqueòleg coordinador d’Atics, que no dubta a sentenciar que la “gran lliçó que ens està donant Son Coletes és que hem d’obrir, obrir i obrir fosses perquè només amb la seva obertura, excavació i exhumació començarem a veure realitats”.

«És el que demanen les entitats memorialístiques: veritat, justícia i reparació», reconeix Busquets que sentencia que «la veritat només la podem assolir tenint coneixement dels fets. La veritat la trobam obrint les fosses i així podrem escriure la història realment com va passar». I és que Son Coletes posa la veritat sobre la taula.

Però no només treu a la llum la veritat. Les dues excavacions han estat plenes de sorpreses. “Son Coletes ens dóna una gran lliçó”, reitera l’expert. Per exemple, cita els resultats de la primera campanya: la veritat que ens va donar va ser que no totes les víctimes que la memòria oral deia que eren a l’antic cementiri de Son Mas i que podrien haver estat cremades, van ser recuperades a Son Coletes. És el cas de Sebastià Palmer o el rellotger Antoni Alomar. «Ens falta trobar la seva dona Margalida Jaume, però hi ha esperança de trobar-la».

A la segona campanya, la sorpresa va ser localitzar un grup de dones que només podien ser les milicianes o Aurora Picornell i les Roges del Molinar. «Han estat aquestes últimes, cosa que canvia la memòria oral que apuntava que havien estat assassinades a Porreres i enterrades allà. Son Coletes ens està donant moltes lliçons. Només obrint i excavant podrem trobar la veritat». «Pot passar de tot», admet. I recorda que «vam obrir Porreres i ara entenem per què ens faltava tanta gent, eren a Son Coletes. El ventall de possibilitats que ens dóna és enorme».

Resoldre interrogants

En la mateixa línia es pronuncia l’antropòloga coordinadora d’Aranzadi, Almudena García-Rubio: «Esperam resoldre els interrogants que segueixen oberts, com localitzar els límits del cementiri antic i després continuar trobant fosses algunes de les quals siguin completes perquè fins ara les criptes només ens deixen obrir petites finestres, a veure si aconseguim localitzar algunes fosses completes i així som capaços d’interpretar l’ordre d’enterrament».

«Els límits del cementiri els coneixem per la fotografia aèria del 1945 però no els hem vist materialment. Volem veure, a partir d’aquests límits, quina és la distribució de fosses. Tenim fosses de la creu cap a una meitat i l’altra meitat els sondejos han estat negatius, per això cal fer més sondejos per veure què passa a l’altra meitat del cementiri. És un altre interrogant obert. Després l’estudi de les restes que duim exhumanes ens permetrà continuar parlant de grups i de dates que ens determinaran les identificacions».

García-Rubio té clar que les sorpreses que hi ha hagut a Son Coletes permeten obrir el ventall de cara a les identificacions: «Tenir una perspectiva més àmplia i dóna esperances a les famílies que o bé no saben on és el seu familiar o bé pensaven que estaven a Porreres».

«És un avantatge i una oportunitat perquè tenim possibilitat d’obrir tot el que es pugui obrir i tenir la mirada general que és el que ens faltava fins ara». Així, l’experta calcula que, en acabar aquesta tercera campanya, creu que tendrà «una perspectiva completa per donar una interpretació més segura».

El codirector de les excavacions, Jaume Servera, sentencia que el repte és aclarir definitivament com funcionava Son Coletes per «entendre com va funcionar la repressió a Manacor», cosa que permetria «confirmar o desmentir el que s’ha explicat ara».

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad