Manacor vol que les seves cales verges es converteixin en un parc natural

L’Ajuntament explica que encara que el Pla General ja contempla mesures de protecció urbanística es vol blindar també mediambientalment

L’ajuntament de Manacor vol aconseguir que tota la zona de les cales verges del municipi, una porció de terreny que va des de s’Estany den Mas a Cala Domingos, sigui reconegut com un nou parc natural mallorquí, amb la protecció mediambiental que això suposaria. Així ho ha expressat el batle, Miquel Oliver, que recorda que fa dos anys el consistori ja va proposar al Govern i al Consell iniciar els tràmits per aconseguir-ho, aprofitant la revisió del Pla territorial de Mallorca.

En aquests moments el consistori, a qui també interessa resoldre els problemes derivats d’un d’aquets petits arenals sense construir com és Cala Varques, va arribar a posar-se en contacte amb la conselleria de Medi Ambient per demanar assessorament, encara que els tràmits i l’aprovació del Pla General urbanístic, al començament del 2022, que també comporta restriccions urbanístiques per a tot el conjunt (que majoritàriament és ANEI), van fer que no fos “urbanísticament tan urgent”.

“No és una idea desgavellada, per res”, es reafirma Oliver, que explica que la delimitació del nou parc natural inclouria totes les cales verges que queden a la costa manacorina i que se succeeixen una darrere l’altra: Cala Falcó, Cala Varques, Cala Sequer, Cala Magraner, Cala Pilota, Cala Virgili, Cala Bota i Cala Antena, a més d’un tram terra endins de diversos quilòmetres fins a aconseguir protegir tota la Serra de Llodrà, una zona de terres una mica elevades i d’una gran riquesa natural encara preservada.

Cala Varques

Precisament durant aquesta mateixa legislatura, el departament d’Urbanisme de l’ajuntament de Manacor ha elaborat un informe detallat (remés al Govern) en què detalla tot un seguit de qüestions d’accés i seguretat a Cala Varques, la més famosa per la seva repercussió mediàtica i sobresaturació durant els darrers estius. Entre elles, la necessitat de crear un aparcament que, lluny de convertir-se en un reclam, pugui suposar l’adequació a la legalitat per a l’allau de cotxes que aparquen il·legalment a la carretera d’accés.

La Comissió Balear de Medi Ambient va sol·licitar a l’Ajuntament aquest pla específic, amb la intenció de poder dosificar i regular quanta gent hi pot accedir i gaudir de la platja alhora. En total, i segons els estudis derivats per l’espai necessari per a cada banyista, es preveu un límit màxim de 130 persones al mateix temps. Una xifra de la qual es deriva el nombre de places d’aparcament que el consistori ja hauria d’habilitar a partir d’aquest estiu, uns terrenys propers a la carretera comarcal que va de Porto Colom a Portocristo i on podrien estacionar fins a 32 vehicles.

Per aconseguir-ho caldrà eliminar primer els estacionaments il·legals que es produeixen cada any a banda i banda de carretera i molt especialment els que solen ocupar les dues corbes condemnades i abandonades molt a prop del camí rural d’accés a Cala Varques, sorgides després de la darrera reforma que hi va haver de la Ma-4014 ja fa diverses dècades. “Hem demanat ja a la direcció general de Carreteres, pertanyent al Consell, que elimini aquestes corbes el més ràpidament possible per acabar amb els actuals problemes de seguretat, donant altres opcions d’accés als propietaris de les cases limítrofes”, subratlla Oliver.

A més també es contempla la possibilitat que un cop s’hagi habilitat el pàrquing s’instal·lin uns marcadors que puguin indicar als conductors que s’aproximin a la cala, si encara hi ha places disponibles o si el solar ja està complet i no tenen accés motoritzat a Cala Varques en aquell moment. Uns marcadors que són comuns per exemple a Menorca.

3.000 euros

D’altra banda, el darrer ple de l’ajuntament de Manacor va aprovar la reserva de 3.000 euros dels pressupostos municipals del 2023 per expropiar un camí fins a Cala Varques, per evitar més problemes pel tancament d’un camí que els veïns consideren propi.

“El camí de Cala Varques no és dins del catàleg municipal de camins. La Plataforma Pro Camins Públics diu que sí i que podria emprendre una via judicial, però el procediment seria llarg”, concreta Oliver. La normativa del Consell de Mallorca, a través del PIAT diu que totes les cales han de ser accessibles per terra i requereix a l’ajuntament de Manacor perquè resolgui el problema, que proposa marcar un traçat concret dins un pla especial urbanístic que passa per expropiar aquesta via d’accés, cosa que passarà els propers dies.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad