Apareixen set noves fosses al cementiri de Son Coletes

Les màquines excavadores i l’equip d’experts d’Aranzadi i Atics fa quinze dies que treballen al cementiri de Manacor en la seva tercera campanya de fosses, la més ambiciosa de totes ja que s’intervindrà en 1.500 metres quadrats. De moment, els primers 300 metres quadrats excavats a Son Coletes han tret a la llum set noves fosses que són la continuació de les localitzades en intervencions anteriors.

En aquests moments, els experts estan treballant a la zona 7 del cementiri que correspon a la cruïlla dels dos passadissos i que és una de les zones prioritàries per a aquesta tercera intervenció. Tot i que s’han documentat diferents concentracions d’ossos en posició secundària i algunes restes disperses, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha deixat clar que en aquesta campanya tenen posades «moltes expectatives» però també «molta prudència perquè a les altres campanyes trobem fosses sense restes. Fins que no s’obrin, no sabrem si contenen restes de víctimes de la repressió, però tenim totes les esperances». Així, Son Coletes ja suma 14 fosses localitzades.

La intervenció realitzada fins ara ha permès arribar al que es creu que seria el límit de l’antic cementiri de Son Coletes, a partir del que apunten les evidències documentades com és l’empremta del possible mur de tancament del recinte, l’absència d’enterraments ordinaris, i el forat d’un arbre que hauria estat situat a l’exterior del mur.

Aquest límit coincideix a més sobre pla amb la hipòtesi fonamentada en les fotografies aèries de la zona del 1945. «S’han trobat senyals d’on era el límit del cementiri antic, i a partir d’aquells moments hi ha terreny natural no modificat. Ara es tracta d’anar obrint més terrenys i àrees per anar documentant l’existència o no de la continuació d’aquestes fosses i sobretot, de continuar amb l’objectiu primordial de localitzar la totalitat de víctimes de la repressió franquista», ha assenyalat Jurado que ha visitat Son Coletes amb el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i l’alcalde de Manacor, Miquel Oliver.

També ja s’han iniciat els treballs d’excavació amb maquinària de la zona enjardinada corresponent a la zona 11, on es podria localitzar la continuació de les fosses ja documentades a la zona 7. L’objectiu és arribar a obrir tota l’extensió de l’antic cementiri de Manacor, per això, es preveu que els treballs que perllonguin durant quatre o cinc mesos.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad