Manacor incrementa un 230% el reciclatge en quatre anys i estalvia un milió anual

L’Ajuntament presenta les dades anuals que actualment indiquen que fins al 30% dels habitatges compleixen

 

Manacor ha aconseguit, només en quatre anys, incrementar el reciclatge en un 229% passant d’un 13,3% el 2018 fins a un 30,2% el 2022. El sistema de recollida selectiva introduït per l’Ajuntament des de l’octubre del 2019 a tot el municipi i que es va iniciar amb la recollida porta a porta al barri de sa Torre de Porto Cristo i al poble de Son Macià ha permès incrementar notablement el volum de residus que es reciclen.

«Aquest increment ha suposat no només una millora ambiental, sinó també econòmica ja que la despesa municipal destinada a la incineració de residus ha passat dels 3,34 milions d’euros el 2018 als 2,27 milions d’euros pressupostats per al 2023; que suposa l’estalvi d’1,07 milions d’euros respecte a fa quatre anys», ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Canvis introduïts:

Arran d’aquest procés progressiu d’implantació del sistema porta a porta i de totes les fraccions, actualment hi ha 5.130 vivendes del municipi que compten amb el sistema de recollida porta a porta, mentre que 16.866 estan situades a zona de cinc contenidors. “L’objectiu és anar creixent a porta a porta perquè és el sistema que està donant millors resultats pel que fa a la correcta separació de residus”, ha explicat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.

“En l´èxit de la implementació d´aquest nou sistema no podem oblidar la implicació dels veïns del municipi”, ha afirmat l´alcalde. De fet, la introducció de tots aquests canvis han anat acompanyats de prop de cinquanta reunions que han reunit més de 4.500 persones, la instal·lació de llocs informatius a tot el municipi i de diferents campanyes informatives.

Tarifa reduïda

El canvi de sistema municipal de recollida de residus s’ha completat durant aquest mandat amb la introducció el 2020 d’una tarifa reduïda adreçada a particulars, establiments i empreses que es comprometin a fer una separació de residus correcta i un reciclatge correcte. D’aquesta manera, qui recicla bé paga menys i es trenca amb la tarifa única que s’aplicava a tots igual, reciclés o no.

A partir del 2020 a Manacor es bonifica la bona pràctica del reciclatge tant a zona de contenidors com a zona de recollida porta a porta: inicialment amb 176 euros la tarifa genèrica i 138 la tarifa reduïda, ia partir del 2021 amb 169 euros la tarifa general i 114 euros la reduïda. Posteriorment, s’ha introduït el descompte en totes les tipologies de contribuents: habitatges a sòl urbà i rústic, comerços, restaurants, hotels i agroturismes, habitatges de lloguer de vacances, supermercats i indústries.

El 2020 es van adherir a la tarifa reduïda 4.496 contribuents del municipi de Manacor, el 2021 el nombre de sol·licituds d’adhesió va augmentar fins als 8.610 i el 2022 va arribar als 10.124. D’aquests, un 38% corresponen a habitatges a sòl urbà, un 16% a habitatges a sòl rústic, un 56% a hotels i agroturismes, un 23% a lloguer de vacances, un 26% a comerç i indústria, un 35% a restauració, un 38% a supermercats i un 63% a apartaments.

Els contribuents que s’adhereixen a la tarifa reduïda han de complir el compromís de separar i reciclar els residus i han d’acceptar la possibilitat de rebre inspeccions de tècnics de medi ambient. Durant el 2022, l’Ajuntament de Manacor ha verificat la separació de residus en 1.745 habitatges i empreses, fet que suposa la verificació de la separació de residus en un 30,6% de les sol·licituds realitzades el 2022.

D’aquests 1.745 habitatges i negocis inspeccionats, 1.606 han passat la Inspecció Tècnica de Residus de manera satisfactòria, mentre que en 139 casos els resultats han estat insatisfactoris i s’ha retirat la tarifa reduïda a aquests contribuents. La campanya d’adhesió a la tarifa reduïda del 2023 és oberta a noves sol·licituds fins al 28 de febrer.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad