Les empreses que contracti l’Ajuntament hauran d’emprar el català

L’ajuntament de Manacor aprova aquest dilluns una iniciativa de l’equip de govern (Més-Esquerra, PSOE, Podem) per tal que totes aquelles empreses contractistes i, si n’hi ha, subcontractistes, emprin el català en els rètols (com per exemple els rètols informatius de l’obra i els de senyalització per a vianants), les publicacions, els avisos i la resta de comunicacions de caràcter general tant amb el consistori com amb els particulars si pertoca.

Així s’estableix que hauran d’entregar la documentació tècnica requerida almenys en llengua catalana, redactar en aquesta llengua el programa de treball de les obres, el pla de seguretat i salut i d’altres documents determinats pel Plec de prescripcions tècniques. També hauran d’emprar el català en les comunicacions i notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques on el català és la llengua oficial, incloent-hi factures. De la mateixa forma les noves clàusules lingüístiques afectaran els manuals d’instruccions i la documentació tècnica.

“Si s’ha de prestar un servei adreçat directament a la ciutadania, s’ha de garantir que puguin ser ateses en català. L’empresa ha d’assumir l’obligació que el seu personal d’atenció al públic tengui un coneixement suficient de la llengua catalana per dur aquesta tasca”, explica el responsable polític, el regidor Sebastià Llodrà. El mateix passarà a partir d’ara amb els dispositius tecnològics com navegadors, sistemes operatius o aplicacions, que hauran de poder ser configurats per l’usuari en la seva llengua. El que vol dir que afectarà directament, per exemple, a les màquines expenedores de tiquets.

La tècnica del Servei Lingüístic municipal també ha emès un informe-proposta d’inclusió de clàusules lingüístiques en la contractació per part dels organismes depenents del consistori com la SAM (que s’encarrega de la gestió dels aparcaments, les platges o la xarxa d’aigua potable).

L’Ajuntament diu que es basa tant en la Llei de Normalització Lingüística aprovada pel Govern l’any 1986, com en el Pla general aprovat pel Consell Social de la Llengua Catalana el 9 d’abril de 2009, que planteja com uns dels seus objectius consolidar l’ús de la llengua catalana com a llengua pròpia de les institucions, administracions i entitats públiques, de manera que sigui la llengua d’ús habitual i preferent també en tot tipus d’actuacions en els camps de la contractació de serveis.

L’incompliment de les noves clàusules que s’aplicaran a partir d’ara als contractes municipals amb empreses, també inclourà les oportunes sancions, “com en tots els plecs hi ha clàusules administratives al respecte”, encara que no queden especificades, conclou Llodrà.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad