Es Cruce prepararà entre 4.500 i 5.000 quilos de cargols en només tres dies

Entre quatre i cinc tones de cargols en un cap de setmana que s’allargarà fins dilluns, dia de sant Marc. Tot un repte que el restaurant Es Cruce de Vilafranca fa anys que resol amb èxit entre fogons i olles, entre espècies i allioli. I és que el ‘temple’ de la carretera de Palma marca la diferència a l’hora de servir els tradicionals cargols sants, en una data assenyalada per a tots aquells que es volen arrecerar del reuma o de problemes circulatoris generals durant tot l’any.

Entre altres coses, perquè el restaurant gestionat per Guillem Garí, té previst servir “De 10.000 a 12.000 racions entre les que es consumeixin aquí al restaurant i les que preparam per dur-se’n”, diu sense gaire temor a equivocar-se i recordant com s’han de cuinar perquè quedin saborosos i amb el toc de cocció i condiments adequats.

Sobretot cal estar atent a la combinació d’ingredients, el moment just de treure’ls a la cassola i els temps de bullir. Per cuinar un dels plats més típics de la cuina mallorquina necessitam bullir, durant cinc hores, aigua, sal, fonoll, botifarró, llonganissa, potó, carn magra, costella de porc, gallina, ceba, tomàtiga, llorer, cuixot i farigola.

A més de tota una sèrie d’herbes aromàtiques extra que serviran per acabar de donar gust al guisat. Després s’haurà d’elaborar el sofregit perquè, tot junt, arribi a taula acompanyat de l’esmentat allioli.

La resta de l’any

“Aproximadament cada quilo dóna per a unes dues racions”, majoritàriament elaborades per endur-sen (unes 9.000), atesa la fama i notorietat assolida per Es Cruce, l’èxit també está assegurat la resta de mesos. No de bades en una setmana normal de l’any, pot fàcilment despatxar 1.000 quilos de mol·lusc, molts dels quals han de ser importats des del Marroc o Múrcia, via Còrdova on són seleccionats i netejats abans d’arribar a l’illa.

Tot això recordant una vegada més que “Qui menja caragols per Sant Marc, gaudeix de bona salut de franc”. Perquè a més de ser el dia indicat pels bons auguris relacionats amb la salut, el dia de sant Marc és també quan comencen a trasplantar-se tomatigueres i a sembrar melons, fruita típica de Vilafranca de Bonany.

Acostuma a ser temps de pluges. Amb la lluna es poden sembrar gairebé qualsevol tipus d’hortalissa, des de cogombres fins a porros. És patró, a més de notaris i secretaris, dels sabaters, vidriers i totes aquelles professions amb risc de talls.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad