Manacor sancionarà les rutes turístiques de vehicles motoritzats per espais naturals

La nova normativa prohibeix el pas esportiu de boogies, quads o 4×4 per espais naturals i regula la circulació a zones rurals. Preveu sancions des dels 100 fins als 500 euros

 

Manacor prohibirà el pas esportiu i turístic de vehicles per espais naturals i posarà ordre al trànsit en zones rurals per evitar la degradació de camins i les queixes de veïns que reclamen menys renous i més tranquil·litat. Tot plegat acompanyat de sancions econòmiques que van des dels 100 fins als 500 euros.

El ple municipal de dilluns passat va aprovar de forma inicial i amb els vots favorables dels grups municipals de Més-Esquerra, PSIB-PSOE, Podem, El Pi i AIPC-Sys (i l’abstenció del PP) un nou reglament sobre les normes de circulació i estacionament de vehicles de motor dins els espais naturals del terme de Manacor, així com a la resta de vies que discorren pel seu medi rural, amb l’objectiu final de garantir la conservació d’aquests espais i assegurar el respecte a la propietat pública i privada.

La regulació està pensada expressament perquè la Policia Local pugui comptar amb l’instrument legal per sancionar aquest tipus d’activitats que fan malbé el medi ambient davant l’elevat nombre de participants i les característiques dels vehicles, normalment d’alta cilindrada i tracció.

D’acord amb el nou reglament, especialment pensat idò per a quads, boogies i altres vehicles 4×4 (d’empreses o particulars), dins dels espais naturals del terme, els vehicles de motor només podran passar per les carreteres, camins i pistes forestals aptes per la seva circulació amb una velocitat màxima de 30 quilòmetres per hora, amb la prohibició que transitin i estacionin fora d’aquestes o camp a través.

Només podran passar per les carreteres, camins i pistes forestals aptes a una velocitat màxima de 30 km/h

Un aspecte a destacar és que als espais naturals no està permesa la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats ni la realització d’itineraris turístics, “atès que els camins no estan preparats i els espais naturals es poden degradar greument”, explica el regidor de Policia, Joan Gaià, que va defensar la proposta al darrer ple. A la resta de vies objecte d’aquest reglament i que no discorren per zones qualificades com a espais naturals, caldrà sol·licitar autorització a l’ajuntament de Manacor.

Restituir l’espai en cas de sanció

El reglament defineix un règim sancionador diferenciant entre infraccions lleus (100 euros), greus (200 euros) i molt greus (500 euros). La imposició de les sancions és independent de l’obligació, exigible en qualsevol moment, de restituir el medi físic a l’estat anterior a la comissió de la infracció i de l’obligació d’indemnitzar per danys i perjudicis.

Es consideraran infraccions molt greus circular o estacionar a platges, sistemes dunars, zones costaneres protegides i voreres de camins que hagin patit actuacions de l’administració de cara a la prevenció d’incendis, practicar esports utilitzant vehicles motoritzats, la realització d’itineraris turístics utilitzant vehicles motoritzats o reincidir a la comissió d’infraccions greus.

Es consideraran infraccions molt greus circular o estacionar a platges, sistemes dunars, o zones costaneres protegides

De fet des de la delegació de Medi Ambient del consistori manacorí han pogut notar “l’efecte cridada que ha provocat que molts dels municipis limítrofs amb Manacor ja hagin implantat unes regulacions de pas, cosa que ha fet que empreses s’estableixin aquí per continuar operant. Necessitàvem posar remei a tot això”, lamenta Sebastià Llodrà.

Un bon exemple de regularització dels seus espais naturals contra el pas de vehicles que els puguin degradar és Artà, que tenint en compte el seu litoral verge ha hagut de controlar i sancionar l’organització d’excursions comercialitzades. I malgrat que al reglament anterior al 2016 ja es prohibia circular o estacionar en platges i sistemes dunars, no s’especificava la sanció en el cas dels itineraris turístics.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad