Localitzades noves restes de víctimes de la repressió a Son Coletes

La segona fase d’excavacions al cementiri de Son Coletes comença a donar els seus fruits. L’equip tècnic d’ATICS i d’Aranzadi ha localitzat noves restes de víctimes represaliades, a més de dues sèquies similars a les localitzades a les excavacions de la primera fase a l’estiu del 2020.

Una setmana després d’arrencar les feines d’excavació contemplades en aquest tercer Pla de Foses del Govern, els arqueòlegs treballen a la zona 4 que correspon a un espai enjardinat i lliure de tombes tipus cripta a l’oest de l’antic cementiri. Així, en aquest punt i uns tres metres de profunditat s’han documentat sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues sèquies similars a les localitzades l’any passat amb víctimes de la repressió. De fet, l’arqueòloga d’Aranzadi, Almudena García-Rubio, explica que aquestes dues rases semblen continuar les troballes de la campanya passada.

Així mateix, els experts puntualitzen que una seria la continuació de la fossa número 1, que es va començar a excavar en l’anterior intervenció i en què van aparèixer les dues dones identificades al llarg del procés. L’altra sèquia seria una fossa nova, la quarta localitzada fins ara al cementiri de Manacor. Davant la proximitat de Tots Sants, l’equip tècnic ha avançat que l’excavació es reprendrà a partir del tres de novembre.

Concentració de restes

Els experts que treballen a la segona fase d’excavacions al cementiri manacorí també han documentat «una concentració de restes en posició secundària», que podria correspondre a víctimes de la repressió entre 1936 i 1937. Es tracta d’unes restes similars a les localitzades a agost del 2020, és a dir, correspondrien a individus que haurien estat extrets durant les tasques de construcció de les criptes a principis de la dècada dels 50.

Així, Almudena García-Rubio d’Aranzadi puntualitza que la concentració d’ossos és més gran i que ja han detectat cranis amb marques compatibles amb dispars. De fet, el material trobat com a restes de sola de sabates, una bala o teixits és «compatible» amb el moment de repressió.

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, recorda que Son Coletes ens ensenya la crua realitat d’un camp d’extermini feixista que cal investigar i dignificar. «L’obertura de fosses de la repressió franquista és la punta de llança de les polítiques de memòria democràtica del Govern», sentencia Jurado, que resumeix que a les excavacions de Son Coletes ja s’han localitzat un total de 25 restes humanes. D’ells, es van identificar cinc víctimes les restes de les quals ja han estat retornades a les seves famílies.

«Emoció, dignitat i justícia» són les tres paraules utilitzades pel batle de Manacor, Miquel Oliver, per definir les troballes a Son Coletes. El primer edil emplaça els familiars a oferir el seu ADN per facilitar el procés d’identificació de noves víctimes. En la mateixa línia, Maite Blázquez s’expressa que és portaveu de la comissió de fosses, que confessa la seva satisfacció per aquestes noves troballes.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad