Manacor recupera el departament de Joventut 20 anys després

Un nou espai que estarà obert als joves del municipi d’entre 12 i 30 anys, centrat sobretot en els seus problemes econòmics i de salut mental

 

L’ajuntament de Manacor recupera el departament de Joventut, “després de 20 anys sense, ni polítiques actives de joventut”, ha dit avui la delegada de Joventut, Carme Gomila, durant la seva presentació. El pressupost municipal ha inclòs enguany una partida de 100.000 euros que, sumats a dues tècniques a jornada completa, són els recursos que es destinen al nou departament. Així mateix, l’Ajuntament ha habilitat i reformat una de les sales de l’Espai Na Camel·la per prestar aquest servei. Es tracta d’un espai no convencional, més humà i acollidor, “que convida a entrar-hi i a estar-hi”. 

L’Ajuntament ha pres la determinació de recuperar el departament de Joventut davant la urgència de la situació per a molts joves, que es troben en una delicada situació econòmica (a les Illes Balears l’atur juvenil arriba al 40%) , un increment de la precarització, i l’augment dels intents suïcidi entre els joves de 15 a 29 anys, tot plegat intensificat pels efectes de la Covid-19. “Som la primera generació que viurem pitjor que els nostres pares, patim una forta pressió generacional, estam sobreformats i no trobam el nostre espai. Per això, l’Ajuntament no pot mirar cap a una altra banda”, ha afegit Gomila. 

El nou departament pretén anar molt més enllà de la clàssica concepció d’entrendre Joventut com a sinònim de polítiques de lleure. “No ens volem conformar en només oferir lleure”, ha dit Gomila. En aquest sentit, el departament s’estructura en tres àrees: un Punt d’Informació Juvenil, ubicat a l’Espai Na Camel·la, que obrirà també els horabaixes i que està pendent de contractar-se; el nou servei de Dinamització, el qual ja ha iniciat la creació del Consell Municipal de Joves, que pretén fer una passa més en la democratització del municipi; i finalment el Pla de Salut Integral. 

La prevenció en salut mental, una prioritat 

El Pla de Salut Integral neix de la necessitat de dotar els joves d’eines per millorar la seva salut mental i la seva creació s’ha fet en coordinació amb la Unitat de Salut Mental de l’IBSalut, els Policies Tutors del municipi i els departament d’Orientació dels instituts de Secundària del municipi. Tots plegats insisteixen en la necessitat urgent de fer feina en la prevenció de la salut mental i, precisament, aquest és l’objectiu del Pla. 

El nou servei de Joventut organitzarà tallers de temàtica diversa amb l’objectiu d’empoderar-los, millorar la seva autoestima personal i construir relacions més sanes. “No ens feim una idea de les ansitetats que hi ha edats cada vegada més primerenques, angoixes, insomnis i emocions a les que ni tan sols no sabem posar paraules perquè no ens n’han ensenyat”, ha afirmat Gomila. 

Els tallers que de moment s’han programat són els següents: Talent i vocació, Lideratge individual i presa de decisions, Com construesc relacions de vincle, i Mindfulness. Els tallers s’aniran anunciant mitjançant els canals de l’Ajuntament de Manacor i s’organitzaran per grups d’edat. 

A més dels tallers, el Pla de Salut Integral també ofereix un espai d’assessorament individual i familiar adreçat a qualsevol persona d’entre 12 i 30 anys “que vulgui aprendre a estar millor amb un mateix i a ser conscient de com es relaciona amb els demés”, ha explicat la tècnica Xisca Dalmau. 

Així mateix, el servei ja s’ha posat a disposició dels centres educatius i s’elaborarà un vídeo perquè els instituts donin a conèixer el servei entre l’alumnat. “Amb els contactes previs que hem fet amb els departaments d’Orientació dels instituts i els Centres de Salut sabem que ja hi ha molt d’interès pel servei”, ha avançat la tècnica Margalida Mayol. 

Per a aquelles persones interessades en el nou servei, poden adreçar-s’hi mitjançant telèfon o WhatsApp al 617.648.774 o mitjançant els correus electrònics xdalmau@manacor.org i mmayolnicolau@manacor.org 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad