La potabilització de l’aigua manacorina començarà aquest estiu

Amb una inversió total de quatre milions d’euros per liquidar el problema de calç i nitrats, la primera de les dues potabilitzadores funcionarà pel juliol

“La calç és el veritable problema de l’aigua de Manacor, la que fa malbé els electrodomèstics o les bateries, és el que la gent veu i nota molt més que el paràmetre sanitari basat en els nitrats, encara que també sigui important”, resumeix el gerent de la SAM (Empresa de Serveis del Municipi de Manacor SA), Francesc Grimalt. Un mal de cap de dècades que ara pareix que acabarà d’una manera definitiva amb dues potabilitzadores i una inversió de quatre milions d’euros.

La més petita de les dues, de la mida d’un contenidor i que ja s’està fabricant a Castelló, no trigarà molt en arribar: “En aquests moments estam preparant les preses elèctriques i d’aigua necessàries perquè pugui entrar en funcionament durant l’estiu que ve”, explica la presidenta del consell d’administració, Cristina Capó. Serà la potabilitzadora que servirà com a base de proves i es col·locarà molt a prop del dipòsit elevat de la zona del Serralt, on estan centralitzats tots els pous de titularitat municipal. Està previst que durant juny s’iniciï una fase de proves i analítiques, fins que dins el mes juliol l’aigua resultant ja sí que pugui llançar-se a la xarxa sense problemes.

 

Procés de muntatge de les connexions devora els dipòsits del Serralt

A hores d’ara per la xarxa d’aigua de Manacor passen uns 7.000 metres cúbics d’aigua a el dia. La nova potabilitzadora (que té un cost de 200.000 euros), i que quan s’inauguri la definitiva que doni aigua de qualitat a tota la ciutat passarà a la zona costanera de Cala Murada, podrà ‘netejar’ de nitrats i calç 600 metres cúbics diaris, suficients per al nucli costaner. “Ara el que necessitam és que Sanitat validi el procés administratiu per posar-la en funcionament”, afegeix Grimalt.

projecte definitiu

Pel que fa a la segona potabilitzadora (que tindrà una capacitat quatre vegades major), primer de tot, en un mes es treurà a licitació la construcció de la nau (prop de el parc verd i el nou dipòsit de vehicles) amb un cost proper als dos milions d’euros, procedents del romanent municipal, perquè després entre finals d’aquest any i principis del següent, es pugui construir i connectar el projecte clau, el que donarà la possibilitat d’eliminar qualsevol rastre de nitrats i calç i aconseguir, després de dècades d’espera, una aigua de qualitat. En total la inversió s’aproximarà als quatre milions d’euros.

Podrà potabilitzar per tant uns 2.400 metres cúbics d’aigua a el dia, sobretot dels dos pous municipals que presenten els principals problemes de qualitat, el de ses Tapareres i el de sa Moladora. La resta de cabal s’obtindrà de la barreja dels restants i l’aigua sortida de la potabilitzadora.

“S’ha de tenir una perspectiva àmplia, el veritable problema de l’aigua de Manacor és la calç, és la que li dóna mal gust. Això succeeix pel propi terreny de l’illa, perquè geològicament parlant estam a l’Espanya dura, mentre que la zona de Madrid, per exemple, seria la tova, on no cal fer neta la pila quan rentes els plats perquè no deixa residus ni taques, per entendre’ns”, reflexiona el gerent de la SAM.

A més així, a curt termini, els veïns de Manacor ja no tindran la necessitat de comprar bidons d’aigua com fins ara, ni d’utilitzar tant de sabó per netejar els plats o la roba, a més de veure allargada de manera sensible la vida dels electrodomèstics que funcionen amb aigua com ara rentaplats o rentadores. “Al cap i a la fi la potabilitzadora farà la feina global que moltes persones estan fent ja a petita escala, amb màquines descalcificadores tirant sal a les canonades”.

“Això ens permetria no haver de dependre dels altres i accelerar el procés”, continua Capó. L’arribada canalitzada de l’aigua de sa Marineta (prevista des de fa anys des del Govern però que encara està per arribar a Petra) “pot trigar molt de temps i, en tot cas, quan arribi, serà un complement dins d’un context de canvi climàtic i d’incertesa dels recursos hídrics”.

Pel que fa a una possible pujada del preu per metre cúbic d’aigua corrent a Manacor una vegada millori la seva qualitat, tots dos apunten que “l’aigua no té perquè ser més cara un cop estigui tot en funcionament. Cal tenir en compte que nosaltres depenem de l’Ajuntament i servim a la ciutadania, no tenim un afany de lucre”. En aquests moments el preu de cada metre cúbic d’aigua a la ciutat de Manacor és de 0,21 cèntims d’euro.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad