L’exconseller de la Generalitat, Raül Romeva, ‘visita’ Manacor

El cicle ‘Obrir per tancar’ conclou dimarts que ve amb una taula rodona sobre el paper de l’administració en la memòria històrica. Hi participaran Jesús Jurado, Raül Romeva, Xisca Móra, Joan Gaià, Verònica Ruiz i Ruth Mateu, amb Jaume Claret com a moderador

 

El cicle de memòria històrica ‘Obrir per tancar’ organitzat per l’Escola Municipal de Mallorquí arriba la setmana que ve a l’acte final amb una taula rodona sobre “El paper de l’administració en la gestió de la memòria històrica”. L’acte, que tindrà lloc dimarts 11 de maig a les 19 h al Teatre de Manacor, comptarà amb l’historiador i professor de la UOC, Jaume Claret, com a moderador. Hi intervindran: Joan Gaià, delegat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Manacor; Xisca Móra, batlessa de Porreres; Jesús Jurado, secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica; Ruth Mateu, exconsellera de Transparència, Cultura i Participació del Govern de les Illes Balears; Raül Romeva, exconseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya; Verònica Ruiz, regidora de Cultura, Memòria Democràtica, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló. La taula rodona també s’emetrà en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament de Manacor.

“Amb aquesta taula rodona volem analitzar com les administracions fan efectives les reclamacions d’entitats i de la societat mateixa en matèria de memòria històrica. Ens platejam recollir aportacions de polítics que han tengut o tenen responsabilitat en diferents administracions, tant de l’àmbit municipal com autonòmic, de distins punts del país”, ha explicat el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà.

El cicle de conferències ‘Obrit per tancar. Monogràfic de memòria històrica’ va començar el passat 15 de març amb la conferència ‘Son Coletes, la repressió al descobert’, a càrrec de l’arqueòleg i coordinador de l’equip d’Atics SL, Cesc Busquets, en què el públic va poder conèixer de primera mà l’estat de les identificacions de les víctimes trobades a Son Coletes l’estiu passat, unes tasques que l’arqueòloga, antropòloga i professora de la UAB, Cristina Rihuete, també va explicar a la darrera conferència ‘Identificació de víctimes en les fosses de la repressió feixista. Possibilitats i problemes del diagnòstic antropològic i genètic’.

‘Obrir per tancar’ ha recorregut temes diversos relacionats amb la memòria històrica de la mà d’investigadors i experts de primer nivell en un format que ha combinat la presencialitat i la retransmissió en directe de manera telemàtica, el que ha fet que el seu impacte s’hagi multiplicat. Han assistit de manera presencial a les set conferències un total de 624 persones. Han seguit en directe les sessions mitjançant la retransmissió del canal de YouTube de l’Ajuntament de Manacor un total de 663 persones. Les conferències, que han quedat penjades a YouTube, tenen un visionat acumulat de 2.039 visualitzacions.

“Per mitjà d’aquest elenc de participants de luxe amb noms tan coneguts i reconeguts com el de Josep Massot, David Ginard, Cristina Rihuete, Antoni Tugores, Cesc Busquets i Tomeu Fiol l’Escola de Mallorquí ha fet una passa endavant en el coneixement i la divulgació de la història de la Guerra Civil i la repressió al nostre poble”, assegura la directora de l’Escola de Mallorquí, Margalida Rosselló, que convida a totes aquelles persones interessades en la memòria històrica a assistir a la taula rodona de clausura del cicle el proper dimarts 11 de maig a les 19 h.

Obrir per tancar també ha organitzat la Ruta per la memòria, itineraris guiats per l’investigador i periodista Antoni Tugores. La primera sessió va tenir lloc el 17 d’abril i la propera tindrà lloc el proper dissabte 7 de maig a les 17 h al Claustre de Sant Vicenç Ferrer.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad