L’any que els ovnis van visitar Manacor

L’estiu de 1975 diversos veïnats van veure fins a cinc objectes estranys volant pel cel de la ciutat. Què hi hagué de cert?

 

El mes de novembre de l’any 2016, el Ministeri de Defensa va fer públics, per primera vegada, 80 expedients de casos OVNI succeïts a les Illes Balears durant les darreres dècades, focalitzats sobretot a la zona de Sóller… però també a Manacor. El 21 de juny de 1975, la revista Perlas y Cuevas treia en portada del número 359 la possible visita de naus extraterrestres i un article titulat: ‘Platillos volantes sobre el cielo de la ciudad’. Lluny de ser una broma del dia dels Innocents, la notícia feia referència, almenys, a objectes estranys sense connexió amb cap mena d’avió o helicòpter.

De fet, el segon expedient fet públic ara fa cinc anys pel Ministeri de Defensa, es refereix a un suposat OVNI que haurien captat els controladors de el radar de l’Estació de Vigilància i Control del Puig Major (EVA7) precisament al juny de 1975. L’expedient secret es va filtrar primer el 1992 quan el llavors cap de l’EVA 7 va remetre al comandament un article publicat per la revista Año Cero, en el qual un exmilitar destinat al Puig Major, l’extinent coronel Pere Crespí, relatava aquest fenomen i assegurava que el radar “havia captat objectes volant a una velocitat de 540.000 km/h”. Defensa no va donar credibilitat a aquest incident. Aquest expedient va ser desclassificat internament el 1997.

“objectes no identificats sobre el cel de la nostra ciutat”

“Des de fa uns mesos un gran nombre de notícies coincideixen a senyalar el pas d’objectes no identificats sobre el cel de la nostra ciutat“, explicava el Perlas y Cuevas; “les observacions han pogut ser comprovades des dels llocs més diversos i per persones de distinta mentalitat, circumstància aquesta que, conjuntament al crèdit que ens mereixen molts dels qui han vist aquests estranys artefactes, potencia de veres tota credibilitat entorn el succés”.

Com a la mítica pel·lícula de Steven Spielberg ‘Encontres a la tercera fase’, els testimonis manacorins van veure punts de llum “habitualment vermellosos” que pareixien “posar-se a escassa distància d’enterra”, sense que la perspectiva deixés que poguessin determinar exactament les seves dimensions. Ja que després d’avançar “sense un codi preestablert”, les llums, a estones fixes i d’altres movent-se ràpidament, s’allunyaven.

Això va passar durant varies nits, més visible a les parts altes de la ciutat, “sobre la polució i com si fos un ballet de focs”. La misteriosa presència està documentada oralment des de s’Ermita, Sa Cabana, el Molí den Sopa, Son Mas i Na Xicamunda. En total, la ‘visita’ es va resumir en cinc “llums estranyes” que no podien ser ni les d’un vaixell, ni d’avió, ni d’helicòpter, globus etc.

Ningú va donar cap explicació oficial al que va succeïr aquells dies i tot va quedar silenciat fins a les referències de 1992, 1997 i ara fa cinc anys. Fins i tot, dies més tard, una serie de periodistes locals van sortir ‘a la caça dels Ovnis manacorins’… fins que en varen trobar un a tres quilòmetres de s’Ermita, del qual, diuen, en van veure sortir un ésser “extraterrestre, d’actitud pacífica, amb aspecte semblant als humans i boca petita”. Encara que aquesta història sí que sembla ser un clar invent ‘a posteriori’.

25 de gener de 1938: el dia que el cel de Na Camel·la va tornar vermell

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad