El Bisbat determina que Son Negre va caure per “un col·lapse general de la volta antiga”

A conseqüència d’una “esquerda longitudinal qualificada de lleu que només necessitava vigilància”

Un crull lleu va ser el causant de l’esfondrament de gairebé tota la coberta de l’església rural de Son Negre (al municipi de Manacor) fa dues setmanes, segons el darrer informe fet públic avui pel Bisbat de Mallorca, que ha avançat que després dels estudis realitzats per la seva arquitecta tècnica “la causa plausible, sempre pendent de posteriors informes, és un col·lapse general de la volta antiga per un defecte estructural, només visible a través d’una esquerda longitudinal qualificada de lleu i que només necessitada de vigilància”. L’arquitecta també sosté que “aquest col·lapse va arrossegar el sostre darrere d’ell”.

El fet que la volta nova, realitzada amb un sistema constructiu més sòlid, i la volta del presbiteri, encaixonada per la sagristia i el campanar i de dimensions més reduïdes, no hagin col·lapsat, reforçarien des del punt de vista tècnic aquesta hipòtesi, explica el mateix informe.

Cal recordar que els antecedents d’aquest immoble i algunes de les seves patologies ja eren conegudes arran d’un estudi realitzat per una estudiant d’arquitectura tècnica de la UIB, dels quals es van derivar unes recomanacions. Aquest estudi concret, reconeix el Bisbat, “identificava com a greus alguna ruptura de bigues al presbiteri i edificis annexos, així com alguna esquerda a la volta del presbiteri i les parets laterals de la nau. “Totes les altres patologies van ser considerades lleus i només requerien un seguiment en la seva evolució”.

El Bisbat de Mallorca torna a fer menció que fa quatre anys es va dur a terme una actuació per a subsanar les patologies qualificades com a greus i algunes altres derivades de la manca d’estanqueïtat de l’edifici, que va consistir en una intervenció en la coberta i l’apuntalament de les dependències annexes. Uns treballs que curiosament no són recordats pels veïnats més propers al temple i les persones que habitualment hi acudien a missa.

“La resta de patologies no va demostrar cap tipus d’evolució i es mantenien sota vigilància periòdica”. Així, els estudis realitzats per l’arquitecta tècnica del Bisbat, a l’espera de recollir més informes de personal especialitzat en aquest tipus d’estructura, semblen indicar que les intervencions realitzades seguint les indicacions de l’estudi abans esmentat “van ser correctes, ja que ni el presbiteri, ni les dependències annexes van col·lapsar, sinó que han aguantat bé”.

“Després del col·lapse de la volta i del sostre de l’oratori rural de Son Negre, es va visitar l’immoble i es van prendre les mesures cautelars corresponents. Acte seguit es van iniciar els estudis i procediments pertinents”. En presència dels tècnics, informen des del Bisbat, es van retirar els béns mobles que havien quedat exposats, dipositant-los en un lloc segur. En aquests moments s’està redactant el projecte de mesures cautelars per poder retirar les runes i eliminar aquells elements inestables que no han col·lapsat. Paral·lelament, s’han encarregat altres informes a professionals especialitzats en estructures i voltes per aportar més opinions per aclarir la causa final.

“Quan la zona es trobi lliure de runes i assegurada, es procedirà a la protecció d’aquells elements que no es poden retirar i que amb pluja oblíqua podrien veure’s afectats, com el presbiteri o el púlpit”. Un cop realitzats aquests procediments i estudis, s’avança que s’obrirà una nova fase d’estudi per veure quines possibilitats tècniques existeixen per a la conservació del bé i la seguretat de tota l’estructura, conjugant la legalitat vigent derivada del catàleg municipal de patrimoni i el codi tècnic de l’edificació.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad