Un inversor alemany compra Can Massanet per fer-hi pisos

El gran Casal de Can Massanet, situat al que va ser zona noble de Manacor en plena plaça Constitució, ha estat adquirit per un inversor alemany que ara el rehabilitarà per fer-hi pisos. De moment no han trascendit els detalls econòmics de la operació que s’ha anat gestant durant els darrers mesos fins que fa dues setmanes tot va quedar signat. S’acaba així la possibilitat que Can Massanet pugui convertir-se en hotel urbà, tal i com estava previst fa uns anys seguint un projecte que l’arquitecte Llorenç Brunet.

El Casal de Can Massanet tal com el veim avui, data de la segona part del segle XIX i hi va ser residència del tenor Àngel Massanet (1864-1908) i l’escriptor, historiador i periodista Rafel Ferrer Massanet (1929-2006). Va ser, a més, oficina, redacció i tallers de la revista Perlas y Cuevas a més d’acollir un dels arxius més importants de la història de Manacor, que el 2019 va ser cedit per un període de 25 anys a l’Ajuntament de Manacor per tenir-ne cura, catalogació i digitalització.

El Manacor senyorial

Al bell mig de Manacor, al cor del nucli antic de la ciutat, just davant de la plaça Constitució, hi ha el casal de Can Massanet, un dels immobles més representatius del Manacor senyorial de finals del segle XIX . Construït en un solar de gairebé 700 metres, i distrubuit en soterrani, semisoterrani, planta baixa, primera planta, segona planta i àtic a la façana principal i soterrani, planta baixa i dues plantes superiors a la part posterior (en total gairebé dos mil metres construïts), el Casal de Can Massanet destaca arquitectònicament pel seu nombre de finestres (quatre per planta) i el balcó central del primer pis.

La façana forma part estilísticament de l’herència propera al programa historicista d’influència neogrega del qual Manacor en té algunes manifestacions. A finals del segle XIX es van dur a terme reformes a l’immoble dirigides per Barceló Ruggaldier que van determinar l’estat actual de la façana. En canvi al celler apareix una data: 1789 i el nom del paleta que va fer l’obra: Joan Font. A l’àtic es conserven grafits de principis del segle XX.

A més de l’interès arquitectònic de l’edifici, la façana del qual està protegida, Can Massanet té la seva pròpia història ja que fou casa de Bartolomé Massanet, més conegut com el tenor Massanet o l’Àngel Massanet, un tenor que va cantar als millors teatres del món i que amb motiu del centenari de la seva mort, el 2008, es va editar la seva biografia, que ara ha estat reeditada, escrita per Margalida Álvarez-Ossorio, partint de la base d’un treball inèdit de Rafel Ferrer Massanet escrit 50 anys abans. El tenor Massanet té carrer a Manacor i a l’edifici es conserven motius ornamentals de la seva estada.

També va ser residència de l’escriptor, historiador i periodista Rafel Ferrer Massanet (1929-2006) descendent directe del tenor i també amb carrer a Manacor. Ferrer Massanet és autor de més de mig centenar de llibres tant de narrativa com de recerca històrica, a més de milers de treballs periodístics de tot gènere i condició. Va ser, alhora, cofundador de la revista Perlas y Cuevas el 1960, capçalera que va dirigir fins a mitjans dels 90. Part de la seva obra serà reeditada en aquests propers anys en un ambiciós projecte editorial.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad