Manacor afronta una nova vaga indefinida de recollida i neteja de carrers

Els treballadors de l’empresa Lumsa decideixen votar en contra del principi d’acord entre Ajuntament i concessionària i tampoc compliran amb els serveis mínims

 

Els treballadors de Lumsa (Limpiezas Urbanas de Mallorca SA) han decidit a darrera hora d’aquest dimarts horabaixa activar la vaga indefinida d’escombraries que els sindicats CCOO i UGT havien proposat fa uns dies per l’incompliment, per part de l’empresa, del pagament del 5 ,7% anual en concepte de pujada de l’IPC. Uns 40 empleats de la concessionària que s’encarrega de la recollida i la neteja viària del municipi han decidit, després d’una tensa assemblea a les 19.30 hores a la seu de Lumsa del polígon de Manacor, no arrencar els camions i iniciar una aturada indefinida.

Després el representant de CCOO, Miguel Pardo, reafirmava el sentir dels treballadors i el seu poder últim de decisió després del principi d’acord que havien arribat tant el consistori com l’empresa. “S’ha votat per majoria anar cap a la vaga. A les vuit comença”.

Abans, des de les 9.15 hores del matí, s’havien succeit les reunions a la seu de la conselleria de Treball per intentar arribar a un acord de darrera hora amb què les parts comencessin un període d’ajustos sense haver d’arribar a la mesura dràstica a dos mesos i mig d’eleccions.

Els representants de l’ajuntament de Manacor valoraven positivament l’esforç realitzat durant la jornada per part de l’empresa concessionària del servei de recollida de residus i de la neteja viària, i els representants dels treballadors. El batle de Manacor, Miquel Oliver, acompanyat del delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, han assistit a les negociacions i han mostrat la seva voluntat que treballadors i empresa arribin a un acord “pel bé dels empleats i també del servei públic que presta la concessionària als ciutadans del municipi de Manacor”.

Davant la proposta de l’empresa de fer efectiu el pagament del 5,7% de l’increment salarial als treballadors durant sis mesos, l’Ajuntament volia assumir el compromís de convocar un ple extraordinari aquest mes de març amb l’objectiu d’iniciar l’expedient per a la materialització de un nou contracte per a dos anys, que seria aplicable a partir del proper mes de setembre.

Serveis mínims

Davant la convocatòria de vaga de recollida de residus convocada a partir de dimarts 7 de març a les 20 h, l’Ajuntament de Manacor ha decretat que Lumsa compleixi uns serveis mínims que garanteixin la continuïtat de la recollida selectiva al municipi i que causin les mínimes molèsties a la ciutadania.

“Consideram que els serveis mínims són abusius. Dels quatre camions de recollida diaris l’Ajuntament vol que en surtin tres i que el 90% dels treballadors que surtin demà a netejar els carrers”, ha dit avui capvespre Miguel Pardo (CCOO). “Està clar que l’Ajuntament ho ha decidit sense consultar el comitè de vaga. Els denunciarem davant del jutjat perquè es juga amb el dret a vaga”.

Els serveis mínims fixats al municipi mantenen la recollida porta a porta a aquelles zones on està implantada amb una sèrie d’excepcions. Així, els dilluns de matí no es recollirà la fracció de vidre, però sí que es recolliran els envasos a la nit; la recollida de la matèria orgànica es manté els divendres i els diumenges; i el rebuig segueix els dimecres. Mentre duri la vaga, no hi haurà recollida d’envasos els dijous ni recollida de paper i cartró els dissabtes. A la zona de recollida porta a porta, es demana a la ciutadania que si al matí observa que la bossa dipositada no s’ha recollit, la torni a entrar a casa per evitar acumulacions de bosses de fem sobre les voreres i als carrers .

A les zones de contenidors, es recomana a la ciutadania que segueixi el calendari que regeix a la zona amb recollida selectiva porta a porta per evitar que els contenidors acumulin residus. Així, es prega que dilluns es dipositin els envasos, divendres i diumenges la matèria orgànica i els dimecres el rebuig.

L’EcoParc de Manacor estarà obert els dilluns, dijous i dissabte de 9h a 13h i de 15.30ha 19h i els dissabtes de 9h a 14.30h, però només recolliran residus domèstics. Pel que fa a la recollida de residus comercials, es prega als comerços ubicats a la zona de recollida porta a porta que s’adaptin al calendari de recollida dels domicilis.

L’Ajuntament de Manacor demana la col·laboració ciutadana davant aquesta convocatòria indefinida de vaga al servei de recollida de residus, que també afecta el servei de neteja del municipi. Per això prega que els veïns generin els mínims residus possibles i que els guardin a casa si no fan olor. Pel que fa al servei de neteja, els serveis mínims es prioritzaran les zones sensibles com a entrades dels centres sanitaris, centre de dia i centres educatius

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad