Localitzades les restes d’un mínim de cinc individus més a Son Coletes

Així ho ha confirmat el secretari autonòmic, Jesús Jurado, durant l’inici del programa de visites guiades que organitza la Vicepresidència del Govern amb l’Ajuntament de Manacor

 

La segona fase d’excavacions i exhumacions al cementeri de Son Coletes avança, a mida que la climatologia ho permet. Després d’uns dies delimitant les noves fosses localitzades, aquest dissabte, l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS ha pogut començar a excavar en profunditat dues rases, que es troben entre les zones enjardinades, i que són la continuació de les fosses buides que s’havien trobat fa unes setmanes a la zona 4 d’excavacions, al costat de dos agrupaments de restes disperses. 

Aquesta vegada, a les fosses sí que s’han localitzat restes d’un mínim de cinc individus, articulades, és a dir, amb connexió anatòmica, i que amb tota probabilitat corresponen a víctimes de la Guerra Civil per la disposició en què es troben aquests enterraments, ja que segueixen el mateix patró observat en les fosses localitzades en les excavacions del 2020. També s’ha documentat presència de calç. 

Així ho ha confirmat aquest matí el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado qui ha assistit a l’inici de les visites guiades que la Vicepresidència del Govern ofereix conjuntament amb l’Ajuntament de Manacor i que estan obertes al públic en general. 

Jurado ha recordat que “durant molt de temps es va pensar que a Son Coletes no es podrien trobar les restes dels assassinats, però afortunadament aquests darrers dos anys han significat una gran passa endavant amb la troballa de moltes persones desaparegudes. Cada cos recuperat és un poquet d’esperança per a moltes famílies que esperen que es pugui identificar el seu ésser estimat”. 

El secretari autonòmic ha estat acompanyat del batle de Manacor, Miquel Oliver. Tots dos han seguit les explicacions de l’historiador Antoni Tugores i dels tècnics d’Aranzadi i ATICS, que han conduït els visitants pels diferents espais on es desenvolupen els treballs: des de la zona d’excavacions fins a la zona de laboratori, on es duen a terme les anàlisis antropològiques. De fet, en aquest darrer espai, les antropòlogues segueixen analitzant el segon agrupament de restes disperses localitzades a la zona 4, que ha resultat ser de grans dimensions, per poder establir el nombre aproximat d’individus als quals pertanyen aquestes restes òssies. 

Recordem que, fins a dia d’avui, s’han confirmat 11 víctimes de la Guerra Civil entre les restes analitzades en la segona fase d’excavacions de Son Coletes. La majoria de les quals, nou, han estat localitzades en la primera concentració de restes en posició secundària que es va trobar a la zona 4. Les altres dues estaven a la mateixa zona, prop de les criptes. Les restes d’aquests onze individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc. 

Aquest diumenge s’han celebrat les tres primeres visites guiades organitzades per la Direcció General de Memòria Democràtica i l’Ajuntament de Manacor, als treballs d’excavació i exhumació que s’estan realitzant al cementeri de Son Coletes. 

Hi ha dues jornades de visites més previstes, que es realitzaran els diumenges 28 de novembre i 12 de desembre. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad