El premi Ciutat de Manacor de novel·la queda desert

Antoni Puig, Josep M. Diéguez i Mireia Cassanyes s’han fet amb les categories d’assaig, teatre i poesia  

 

L’acte d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor ha tornat enguany a la presencialitat després d’una edició, la de 2020, atípica. Les actrius Marina Collado i Raquel Servera juntament amb el músic Sebastià Gris han dramatitzat la presentació de la cerimònia, que s’ha celebrat al celler de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor. 

Collado, Servera i Gris han anunciat els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2021. El doctor en Història Antiga i Arqueologia Antoni Puig Palerm ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover amb l’obra Mallorca i la conquesta romana de les Gimnèsies; el director d’escena i dramaturg Josep M. Diéguez i de Jaureguízar ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover amb l’obra Via 870; la poeta Mireia Cassanyes Dalmau ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera amb l’obra L’ombra forana. El Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver ha quedat desert. 

Durant l’acte també s’han donat a conèixer els 9 semifinalistes de la nova categoria, el Premi de Música d’Autor Guillem d’Efak, que són: Roger Pistola, Els Fun Kiss, Joan Sebastià Sansó, Randa, Sembrant Veus, Mopi, Sebastià Rosselló ‘Gris’, Antoni Nadal ‘Duro’ i Víctor Tugores. Els guanyadors es donaran a conèixer el proper 10 de juliol després dels concerts eliminatoris dels dies 9 i 10. 

Els premis Ciutat de Manacor, que impulsa l’Ajuntament de Manacor condecoren i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d’assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet als tallers d’Aproscom. Els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l’edició de les obres literàries premiades. 

Durant el seu parlament, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha destacat que «si bé els darrers temps han estat propicis per a la introspecció i, per tant, favorables als creadors, també és cert que són moments complicats per al català. Per això és tan important la gent que inverteix el seu talent a la creació, perquè no només ajuda a construir una societat més culta i per tant millor, sinó que contribueix a que aquesta llengua nostra pervisqui i bategui”. 

El gerent de la Institució, Joan Sitges, ha assegurat que «necessitam més referents; els infants han de poder saber que el seu veïnat fa música o que escriu poesia» per això, ha afegit, «els Premis Ciutat de Manacor volen fer cultura però també volen fer públic». 

Palmarès dels premis: 

Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver: té una dotació de 5.000 euros, però en l’edició present el jurat format per Sebastià Alzamora, Lucia Pietrelli i Marina Porras l’ha declarat desert. 

Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover: Josep M. Diéguez i de Jaureguízar per l’obra Via 870. Després que cada un dels membres del jurat -compost per Francesca Vadell, 

Tomeu Amengual i Salvador Miralles han exposat la valoració dels diferents treballs presentats, han acordat per unanimitat concedir el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover 2021 a l’original intitulat Via 870 que, un cop obertes les pliques, correspon a l’autor Josep M. Diéguez i de Jaureguízar. Els motius pels quals el jurat ha elegit aquesta obra són: el fet que sigui un text divertit, original, ben traçat, subtil i amb escenes que mantenen el ritme i l’interès durant tota l’obra; diàlegs enginyosos que fan viatjar el lector i l’espectador al costat dels personatges, que mostren la seva personalitat sense embuts i lluny de lliçons morals. El premi està dotat amb 4.000 euros i preveu la publicació de l’obra. 

Diéguez va néixer a Barcelona el 1958, però és a Vic on ha estructurat la seva tasca teatral. Després d’uns inicis com a director d’escena amb episodis com l’estrena per primer cop en català de l’obra de Harold Pinter “La Traïció” es va centrar en la seva faceta de dramaturg. Té obres premiades i publicades arreu dels Països Catalans, tant per a públic adult com infantil i juvenil, com ara “Un cas molt estrany” i “L’home que feia pets”, ambdues guardonades al premi Guillem d’Efak de Vilafranca de Bonany, i publicades pel Teatre Principal de Palma. Darrerament ha recuperat la seva faceta de director i es troba en gira amb la companyia “Cosmogonia Teatre”, representant l’obra “Ambre”, escrita per ell mateix, que recull un hipotètic sopar familiar amb comensals independentistes i unionistes. 

Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover: Antoni Puig Palerm, per l’obra titulada Mallorca i la conquesta romana de les Gimnèsies. El jurat, format per Margalida Coll, Daniel Capó i Jaume Claret, ha acordat per unanimitat elegir aquesta obra com a guanyadora. Els pels quals el jurat ha elegit aquesta obra són: les aportacions al relat d’ocupació de les Illes Balears per part de la civilització romana, que permeten concretar dates i situar aspectes desconeguts de la conquesta. La combinació de les fonts escrites i l’estudi arqueològic per definir el procés que va suposar la conquesta romana de Mallorca i el seu efecte sobre les civilitzacions i cultures preromanes. La voluntat d’arribar a un públic ample i d’aprofundir en el coneixement de la història pròpia. El premi té una dotació de 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra. 

Antoni Puig Palerm és llicenciat en Història i Doctor en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. La seva tesi versa sobre la integració de Mallorca al món romà, així que ha estudiat el món indígena abans de l’arribada de Roma a les Balears i, òbviament, la conquesta romana de les illes. És professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya i exerceix com arqueòleg professional a les illes codirigint diversos projectes de recerca, difusió i restauració del patrimoni arqueològic. A més, té una secció fixa a IB3 ràdio cada dilluns horabaixa, on tracta temes d’arqueologia, prehistòria i història antiga de les Illes Balears. Dins el món associatiu manacorí ha participat en qüestions de memòria històrica, però sobretot va ser fundador i és l’actual president de la colla castellera Al·lots de Llevant, una de les associacions més actives i nombroses del municipi. 

Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera: Mireia Cassanyes Dalmau per l’obra L’ombra forana. El jurat, format per Laia Carbonell, Antoni Riera i Antoni Xumet ha acordat per unanimitat concedir el premi a Cassanyes. Els motius pels quals el jurat ha elegit aquesta obra són: Les imatges potents que evoquen un poemari compacte, capaç de traçar un imaginari propi i de projectar una natura i una vegetació fosques i mistèriques a través d’un llenguatge ric i ben travat. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra. 

Mireia Cassanyes Dalmau és poeta i ha fet Estudis Literaris a la UB. Va ser finalista del concurs d’Art Jove de Poesia Salvador Iborra (2020) i ha dut els seus versos al Pirineu i al País Valencià. La seva escriptura intenta explorar el tacte subversiu del desig, la continuïtat entre el cos i la natura, i les diferents maneres d’habitar-les. Actualment estudia Joieria artística a l’Escola Massana i treballa a Barcelona, on continua la seva recerca literària. 

Premi Ciutat de Manacor de Música d’Autor Guillem d’Efak: el jurat format per Tomeu Matamalas, Pere Camps i Laia Vallès, ha acordat que els 9 semifinalistes són: Roger Pistola, Els Fun Kiss, Joan Sebastià Sansó, Randa, Sembrant Veus, Mopi, Sebastià Rosselló ‘Gris’, Antoni Nadal ‘Duro’ i Víctor Tugores. 

La nova categoria de Música va adreçada a grups i solistes que facin música d’autor, que cantin en català i siguin nous valors de l’escena musical. El premi està dotat amb 3.000 euros per al grup o solista guanyador i 1.000 euros per a cadascun dels dos finalistes, a més de la promoció dels concerts en festivals i cicles culturals per als tres finalistes. A més, el festival Barnasants de cançó d’autor es compromet a programar una actuació d’un dels tres finalistes en la pròxima edició del festival. L’Ajuntament de Manacor també programarà com a mínim el guanyador a la Fira de la Música de Manacor 2021 prevista per al proper mes de novembre. 

Les propostes seleccionades participaran en una semifinal, que consistirà en un concert en directe previst pel 9 de juliol. El jurat decidirà els tres grups o solistes finalistes després dels concerts prevists pels propers 9 i 10 de juliol a Porto Cristo. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad