“No crec que els contagiés aposta, però els treballadors estaven indignadíssims”

Tòfol Barceló és l’administrador i un dels cinc socis (amb els seus pares i germans) del Forn de Can Tòfol, l’obrador en el qual treballava l’home ja conegut com el ‘supercontagiador’ de Manacor, que a finals del passat mes de gener va infectar a un total de 22 persones entre el seu lloc de feina, la família i el gimnàs on acudia, segons ha conclòs l’informe de la Policía Nacional després de tres mesos d’investigacions arrel de la denúncia que el propi administrador va presentar hores després que dia 29 de gener sabés el que estava passant.

Des de que va obrir les seves portes, l’any 1968, l’empresa familiar no havia passat per una situació tan sensible com aquesta, amb la sortida a la llum del cas i la seva exposició als grans mitjans de comunicació. “Vàrem fer el que crèiem que era el correcte”, diu Barceló en referència a la denúncia. “Darrerament es prenia tot a broma i estava molt crescudet en determinades coses. No crec que volgués contagiar a ningú per ràbia o venjança, sino que és un inconscient”.

“El darrer divendres de gener, que va ser quan es va trobar pitjor i sen va haver d’anar a ca seva, el treballadors de l’obrador (són 14 en total repartits en tres torns) ja estaven emprenyats i indignadíssims”, recorda. Segons l’escrit policial, solia fer broma abaixant-se la mascareta, tossint i insinunant que els contagiaria a tots quan eren. “Una actitud que no vam tolerar. De fet vaig fer la denúncia per defensar els meus treballadors i perquè vaig saber que s’havia fet una prova PCR i ni ho havia comunicat ni s’havia aïllat… perquè hi vèiem negligència i fins i tot un possible delicte”, conclou Tòfol Barceló. “Molts passaven, més que per ells, pels seus pares o els nins petits”.

De fet l’obrador de Can Tòfol va haver d’aturar totalment la seva activitat durant 10 dies pel confinament dels seus empleats, cosa que va fer que durant aquest temps no poguessin servir ni a les seves tendes repartides per Manacor, “ni a altres clients que venen diàriament els nostres productes”. A més d’haver de cridar a una empresa especialitzada perquè els fes net a consciència tot l’espai de feina, i patir la pertinent inspecció de Salut.

“Vam estar molts de dies penjats sense poder fer feina, només quedàrem sense confinar un repartidor i jo, precisament per això vaig poder anar a posar la denúnia”. Poc a poc bona part dels 14 treballadors de l’obrador de Can Tòfol anaren tornant a la feina “una vegada s’anaven confirmant els negatius en les proves i havia passat el temps prudencial… quatre més sí que hagueren de passar un confinament més llarg”.

En aquests moments, segons explica Tòfol Barceló, “pràcticament hem recuperat la feina i les vendes que teníem abans que tot això passàs; no al cent per cent però quasi”. De totes formes, l’administrador de l’empresa reconeix que ja a finals de gener va ser un cop dur “perquè això no deixa de ser un poble i alguna gent ho va comentar i van saber que havíem hagut de tancar l’obrador”. Afortunadament no va passar el pateix amb les altres tres tendes que duen el mateix nom, “que mentre tant es van poder suministrar amb productes d’un altre forn, sense que notéssim una gran davallada”.

“Tenint en compte que les xifres ja no són les d’abans de la pandèmia, és cert que aquest episodi ens hagués pogut fer molt de mal, i més a un negoci on es fa feina amb menjar. Afortunadament del succés en fa tres mesos i els clients no perceben els forns com un lloc insegur on no anar-hi una temporada. Crec que vàrem actuar bé i mai ens hem amagat”, afegeix Barceló, que també ha pogut recuperar bona part de les botigues i clients a qui suministrava abans d’haver de tancar de manera forçada.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad