El centre d’Educació Infantil de Son Boga de Manacor, inaugurat el curs 2011-12, fa anys que pateix problemes de climatització. Un fet que s’accentua els mesos de primavera i estiu quan les temperatures pugen i els infants, d’entre 0 i 3 anys, tenen dificultats per estar a classe, on durant aquesta setmana les temperatures ja han arribat als 29 graus i es preveu que vagin pujant.
Cansades, les mares i pares han començat a alçar la veu pel que consideren un perjudici evident pels seus fills i greuge comparatiu respecte altres escoletes “inclús més antigues” que sí que disposen de sistemes eficients. “Els infants no hi estan bé, suen tot el dematí i no poden dormir. L’aula, (que té finestrals grossos que li donen llum) fa un efecte hivernacle que encara ho complica més”, expliquen.
Consultada fa uns dies, la regidora municipal d’Educació, Carme Gomila, recordava que des de l’Ajuntament són conscients del problema: “Ja quan es va construir tant el Molí den Xema (l’escola d’educació primària que hi està aferrada) con Son Boga, es va posar un sistema de climatització compartit i la Conselleria no va preveure que seria insuficient”.
Un matís important aquest. La Conselleria d’Educació, que a principis de legislatura ja va redactar un informe complet sobre les problemes de calor i de manca d’eficiència del sistema instal·lat ara fa prop de 15 anys, ha enviat aquest dimecres dematí un tècnic especialitzat per comprovar les possibles incidències… amb la sorpresa que ni tan sols ha trobat cap sistema de refrigeració, ni a l’escola del Molí den Xema ni, evidentment, a Son Boga, que en teoria utilitzaria el mateix.
Educació ha informat a aquesta revista que sí que hi ha un sistema de climatització, però que es tracta d’una bomba de calor pensada per combatre les temperatures de l’hivern, que alhora pot servir com a ventilació a l’estiu “per baixar qualque grau, però que no pot funcionar com a sistema de refrigeració o aire acondicionat”. Un punt aquest que dóna per una nova pregunta: Aleshores, per què ni un ni l’altre centre, tenint un informe fet, tenen encara aire a l’estiu?. I, arribats a aquest punt, a qui correspon instal·lar-los ara?.
Segons subratlla el batle de Manacor, Miquel Oliver, “la posada en marxa de les instal·lacions sempre és competència de la conselleria d’Educació i és després el manteniment el que pertany a l’Ajuntament. Per tant no podem mantenir una cosa que no hi és ni es va plantejar bé al seu moment”. Un aspecte que el Govern corregeix: “L’escola del Molí den Xema és una cosa, però l’escoleta de Son Boga és municipal”. Així és que haurà de ser consistori manacorí qui hagi de trobar una solució, que ja no es preveu que arribi d’aquí a final de curs, per molt que les aules continuin essent petits forns.
Dia de presentació
Paral·lelament a tot això, aquest dijous la conselleria d’Educació presenta precisament un pla de climatització de centres educatius, on en una primera fase s’han estudiat (en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears) fins a 20 centres, a fi de saber quines actuacions requereixen “que no només passen per instal·lar aires acondicionats, sinó que va més enllà, amb millores als tancaments exteriors, pèrgoles o zones d’ombra”, expliquen des del Govern.