Joana Maria Llull: “La brigada ja en tapa de clots… però també volem Fires i Festes”

Revista 07500

| Revista 07500

Joana Maria Llull (Manacor, 1983) és la responsable de les zones ajardinades de Manacor, de la brigada i del cementiri municipal de Son Coletes, entre d’altres tasques. Parlam distesament sobre les necessitats i les realitats d’unes àrees complexes.

Quines coses millora l’actual contracte de jardineria respecte l’anterior?

L’augment de pressupost també farà possible un millor servei. La incorporació de noves zones recepcionades, el manteniment de places noves com la Berard, el Jardí de l’hort des Frares, plaça de s’Antigor, Lleó XIII o la zona del Riuet.

Com es farà per controlar que empleses compleixin?

Ara serà més controlable perquè hi haurà tècnics de l’Ajuntament i coordinadors específics de cada lot. Amb reunions periòdiques amb els responsables dels contractes. Es tracta d’establir prioritats entre la part tècnica i la política.

Recuperar la zona humida del Riuet com a parc?

Com un espai on poder caminar i gaudir del pratge. Pertany al lot tres del nou contracte. El tres i el quatre són lots socials, que en aquest cas administrarà Aproscom. Fa temps ja hi va haver una escola taller per recuperar la zona humida i fer-ne un espai públic de passeig. Vists els efectes del canvi climàtic és un dels entorns recuperables.

Per cert, els refugis climàtics als patis escolars on han quedat?

Els Refugis climàtics han quedat a l’espera de pressupost, depenen de l’interès de a la Conselleria d’Educació. De totes maneres no fa falta començar-los tots de cop, es podria iniciar el projecte per un pati i continuar pels demés.

No es contemplen arbres nous a la nova concessió?

No com a tal. El que sí farem serà omplir de nou les garangoles buides amb 188 arbres i en substituirem 144 més que ara es troben en mal estat. A ronda de Felanitx, Baix des Cos, Passeig del Ferrocarril o Plaça de sa Mora.

Quants d’arbres hi ha a Manacor?

A Manacor tenim uns 7.000 arbres, que són insuficients, també és cert. Està clar que hem de fer una aposta per sembrar-ne més, el tema, com quasi sempre, són els doblers. Podríem tenir un planter propi i amb manteniment però qui se’n cuidaria?. Volguem o no tenim un ajuntament petit pel que hem crescut.

Està satisfeta del manteniment de les zones ajardinades fins ara?

Tot el municipi necessita millorar l’estat de les seves zones ajardinades. Fins ara al contracte hi eren Melchor Mascaró i Acciona. Als propers cinc anys serà Melchor Mascaró qui s’encarregarà en solitari dels dos primers lots. És una empresa que estima per Manacor, i que segur que ho voldrà fer el millor possible.

Què n’hem de fer de les zones verdes que tenim?

Hem de donar-lis ús. A la de devora l’auditori, una altra abans del club de tennis, a la de ronda de Felanitx… S’han d’anar dotant per un ús, però mentrestant podem posar-les en marxa, desbrossant i passant-lis el rodillo per jugar-hi o berenar. Ombra, bancs, tancament i papereres. Cal primer donar-les a conèixer.

Què en feim amb el parc de Na Molla?

Pens que durant els dos darrers anys ha anat tenint molta més activitat, sobretot perquè varis col·lectius li han anat donant un ús de proximitat molt interessant. El Circ Bover, Xitxeros amb empenta o Neura. A més de la tirolina ara ens toca posar-hi més jocs. Pens que com passa amb el pàrking del polígon hem d’anar recuperant espais per diversificar activitats i que siguin accessibles a peu. També al centre: la plaça del Palau o la plaça Weyler… hem d’anar fugint de la Ramon Llull com a únic espai per fer-ho tot.

No està en massa bones condicions, de totes formes

Hem de començar a fer actuacions visibles, un urbanisme pràctic en aquest sentit, i la plaça Ramon Llull necessita una actuació urgent, és cert.

Què en feim amb la font de la plaça de sant Jaume? En què quedarà?

Ara veurem què en feim. El que està clar és que no pot quedar així com està, i que torni a ser brolladors no és viable. Aquesta setmana el ferrer municipal ha arreglat les pasteres que s’havien anat degradant amb el pas del temps.

Manca personal de brigada?

El personal de la brigada és insuficient, però de moment no podem augmentar l’organigrama. Ara mateix el personal està composat per 14 efectius a Manacor, 2 entre Cala Murada i Son Macià i 6 més entre Portocristo, s’Illot i s’Estany den Mas. Un total de 22 persones. Han de fer festes, manteniment de camins, tenim 1.000 quilòmetres entre camins rurals. El govern espanyol és qui té la tecla. La brigada fa urgències, festes i actes culturals. Això deixa poc espai al manteniment.

Les voravies són un maldecap?

Enguany tenim 300.000 euros de pla de voravies, anirem organitzant-ho i prioritzant les que tenim registrades com a zones negres, on hi ha rajoles que manquen o gent que hi ha caigut, per exemple.

I els clots?

La brigada ja en tapa de clots, però si només és dediquès a això no faríem Fires i Festes, per exemple. L’ideal seria que cada nucli tengués la seva pròpia brigada. Les festes són un raig i roll, entre festes de barriada i les de tot els nuclis. Fins a quin punt la brigada ha de ser un càtering?. Hem de trobar un equilibri per compartir-la entre tots. Perquè els problemes que tenim ara ja són de ciutat, i ha arribat el moment perquè l’Ajuntament doni solucions.

Com se fa això?

Hem de repensar les prioritats. El futur passa per externalitzar coses, com un contracte de taules i cadires, com el pla de voravies, per exemple.

El servei de brigada exprés encara existeix?

El pla d’intervenció ràpida hi continua essent quan no hi ha altres necessitats.

Com està el cementiri administrativament parlant?

Hi ha una plaça de gerent que és Maria Antònia Sitges, i una responsable que ara se torna a reincorporar després d’una baixa, que és Magdalena Sansó. Per ser previsors per les properes vegades crearem una borsa de substitucions per si es torna a donar una baixa. Mentrestant la plaça no ha estat buida sinó que ha estat substituida per un altre funcionari.

Hi ha llista d’espera de nínxols? I una ampliació?

No tenim una llista d’espera com a tal. Ni tenim prevista cap ampliació, el que s’estan potenciant ara són els columbaris.

Alguna novetat?

Volem crear un espai perinatal de dol, un lloc de recordança pels nadons, a l’exterior amb arbres i bancs per asseure’s. Veurem si posam plaques amb els noms o no. Està dins els pressuposts, costarà 10.000 euros i estarà situat a la part més nova del cementiri. Hem tengut diverses reunions amb l’hospital de Manacor, amb una comissió que té un protocol específic de cuna freda. És una cosa significativa. Fins a quines setmanes un abort es considera resta o enterrament, depèn del protocol sanitari.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat