‘Balutxo’ parlarà sobre el calvari del poeta Bartomeu Barceló i Tortella als Dimecres de l’Obra

Revista 07500

| Revista 07500

Aquest dimecres 28 de maig, a les 20 hores, Can Lliro acollirà una conferència il·lustrada dedicada a la figura de Bartomeu Barceló i Tortella, sota el títol “El calvari d’un poeta del poble”. L’acte, organitzat per la delegació de Manacor de l’Obra Cultural Balear, anirà a càrrec de l’escriptor i activista cultural Bartomeu Mestre, conegut com a Balutxo.

Bartomeu Barceló i Tortella va néixer a Felanitx el 4 d’octubre de 1888 i va morir a Barcelona l’11 de febrer de 1973. Fou un reconegut predicador i poeta. Un dels episodis més destacats de la seva vida va tenir lloc el 6 d’abril de 1925, durant la Dictadura de Primo de Rivera, quan fou convidat per la Confraria de Sant Jordi a predicar durant la festivitat de les Quaranta Hores a la catedral de Girona. Durant el sermó, va reivindicar justícia i llibertat per al seu poble, fet que li costà la detenció, una setmana a la presó i posteriorment cinc anys d’exili a França.

Barceló fou un poeta fecund i compromès. La seva obra poètica es publicà pòstumament l’any 1974. Des de l’exili a la Catalunya Nord, va participar sovint en els Jocs Florals de Barcelona, enviant-hi els seus escrits sota el pseudònim Santa Poesia. Abans de ser prevere, fou missioner paül. Amb només catorze anys, ingressà al seminari menor dels Paüls a Figueres. Allà prengué consciència de la unitat de la llengua i nació catalana, una idea que marcaria la seva trajectòria vital i política. El 1914, inicià una estada de dos anys al Perú com a missioner, i posteriorment va viure a Barcelona i Palma.

El conferenciant, Bartomeu Mestre (Balutxo), també és nascut a Felanitx, l’any 1952. Ha estat vinculat professionalment a la Caixa de Balears (Sa Nostra), on fou responsable de l’Obra Social i Cultural i director de Recursos Humans. És una figura activa de l’àmbit cultural i polític: ha fet teatre, ràdio i televisió, i ha publicat diverses obres com …com un aleig enmig de la calitja (1978), Crònica de la Cançó Catalana (1987) i El darrer manuscrit (2010), entre d’altres.

Milità al Partit Socialista de Mallorca i posteriorment a Esquerra Republicana, on fou president de la federació de les Illes. També ha destacat per la seva tasca de divulgació històrica entorn del Tricentenari 1715-2015, amb conferències arreu de Mallorca i la seva participació en documentals i publicacions relacionades amb la Guerra de Successió.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat