La Mulassa de Manacor fa 10 anys. És per això que l’Escola Municipal de Mallorquí ha organitzat una conferència especial que tindrà lloc el pròxim 6 de juny a les 19 h. Aquesta conferència oferirà una valoració de la figura durant darrera dècada com una fita emblemàtica de les festes locals, el que permetrà també reflexionar sobre la seva història i impacte cultural a la comunitat. L’entrada serà lliure i gratuïta, de manera que tothom hi és convidat a participar.
La Mulassa de Manacor és una bèstia que fou elaborada amb l’objectiu de revifar la festivitat de Sant Jaume, patró de Manacor. Després de descobrir que antigament per les festes de Sant Jaume se sortejava una mula, la qual era endiumenjada i passejada pels carrers del poble, representants de l’Associació d’Amics de l’Escola de Mallorquí varen proposar a l’Escola recuperar aquesta tradició.
L’any 2015 la Mulassa va sortir per primera vegada a les festes de Sant Jaume de Manacor. Des del 2016, la Mulassa és propietat de l’Ajuntament de Manacor, que la custodia i vetla per les seves dues sortides anuals a través de l’Escola de Mallorquí.
Actualment, Mulassa, mulassers i músics surten dos dies el juliol: el dia de la Crida de Sant Jaume i el dia de l’Encamisada. Executen dos balls diferents, tot fent un recorregut pels carrers del poble de Manacor. L’acompanyen 8 mulassers, que són els portadors de la bèstia, i una colla de músics.
Dia 2 de juny de 2015 va tenir lloc la seva primer sortida oficial a l’Escola Municipal de Mallorquí. L’acte, celebrat al molí d’en Beió, va comptar amb la presència d’unes 200 persones.
Durant els parlaments, en Guillem Morey va parlar de l’aspecte històric de les festes de Sant Jaume i va explicar que s’havia recuperat per rememorar l’antiga costum de sortejar una mula viva el dia del patró. Sebastià Riera Pocoví, el creador de la figura, va explicar i mostrar imatges del procés de construcció i va parlar del recorregut que farà els dies de la seva sortida. Carme Rosselló va parlar de les teles i l’escut de la mula, i la va comparar amb ‘mulasses’ d’altres llocs.
Joan Sansó va explicar la indumentària dels ‘mulassers’, i finalment Antònia Bassa va mostrar les dues músiques que en aquells moments s’havien elaborat, amb dues danses diferents. L’acte es va tancar amb la música de Charanga i la actuació de Manafoc.