El nou contracte de jardineria de Manacor inclou aquesta zona del Riuet dins un dels lots que gestionaran entitats socials
La zona humida del conegut com a port romà de Portocristo ha estat tradicionalment un espai sense manteniment, amb poca cura municipal i deixant sempre el seu potencial cultural i etnològic per a una altra ocasió. Ara, aquesta petita albufera, situada a l’altra banda del Riuet porteny, separada per un petit pont de fusta, tornarà a lluir gràcies al nou contracte municipal de jardineria i a la voluntat de l’Ajuntament de Manacor de tornar a habilitar de forma clara i segura, els camins interiors com si d’un petit parc natural es tractés.
Segons explica la regidora de Parcs i jardins, Brigada i Cementiri, Joan Maria Llull, la recuperació i manteniment de la zona humida del Riuet “entra dins el lot número 3 del nou contracte, el que significa que, en tractar-se d’un lot social, estarà administrat per Aproscom”, la fundació per a les persones amb discapacitat intel·lectual de Manacor i comarca. “Volem transformar-lo en un espai públic de passeig, un lloc recuperable també com un refugi climàtic”.
Fa més d’una dècada (en temps del batle Antoni Pastor) la petita albufera, protegida entre les gran parets de la zona alta de Portocristo, ja va ser protagonista d’un intent de recuperació amb l’habilitació d’una escola-taller del SOIB per provar de desbrossar les camades internes de vegetació i canyes. El consistori manacorí també té previst instal·lar-hi panells informatius sobre la història del port romà, així com de les espècies animals, sobretot aus migratòries que hi habiten.
El municipi de Manacor va estrenar, el passat 15 d’abril, un nou contracte de jardineria. Ho fa mantenint el caràcter social i augmentant el pressupost. Segons apunta Llull (Més-Esquerra) “representa una aposta significativa per la cura i manteniment dels espais verds durant els propers cinc anys”. Amb un pressupost total de 6.038.711,49 euros, aquesta contractació suposa un increment anual de més de 290.000 euros en comparació amb l’anterior.
El contracte s’estructura en quatre lots: Els dos primers adjudicats a l’empresa manacorina Melchor Mascaró, que s’encarregarà de l’arbrat i les palmeres d’alineació, així com de les zones verdes de tot el municipi, jocs infantils i calistènia. El tercer lot serà gestionat per Aproscom, que s’encarregarà del manteniment de les zones verdes de s’Illot, Portocristo i Son Macià. I el quart gestionat per l’associació pro salut mental Estel de Llevant, que se’n cuidarà de les zones verdes de Manacor, Cales i Cala Murada.
Un avió discoteca enmig de
Un dia assolellat de l’estiu de 1975 un grup d’amics reunits al bar Cas Rectoret de Portocristo va tenir una idea revolucionària: convertir un avió en un pub. La primer passa de l’oci nocturn porteny que critalitzaria anys més tard amb la creació d’es Carreró.
Guillem Riera, Jeroni Mesquida i Rafel Torrens van liderar el projecte i van començar la recerca d’un avió adequat. A l’aeroport de Son Sant Joan, van trobar diversos models en desús del que van destriar un Transeuropa Douglas DC-4, un avió d’origen francès que havia fet servei per AirFrance.
El trasllat del Douglas des de Palma a Portocristo va ser un repte logístic de 60 quilòmetres, el que va reuqerir un comboi escortat per la Guàrdia Civil i el desmuntatge de l’avió en tres parts per transportar-lo per carretera.
A la primavera, la peculiar discoteca, batiada com a Discopub D-3 va quedar inaugurada a uns terrenys llogats a la primera corba del Riuet, una ubicació única i pintoresca devora el port romà.
El nou concepte va atraure molts curiosos durant els primers quatre anys, cosa que el va convertir en un èxit aclaparador. Tanmateix, amb el temps, els rumors infundats sobre un possible ús inadequat de l’espai van minar la seva reputació fins a fer-se servir com a prostíbul els darrers anys.
Amb l’arribada dels 80, els socis van decidir tancar el D-3. L’avió va ser ocupat per indigents, convertint-se en un improvisat refugi que va ser devastat per un incendi el 8 d’agost de 1983, atrapant a dins Eugenio López, un home gallec, que va morir en el succés. Aquest episodi va marcar el final tràgic del pub d’avió que una vegada va canviar l’escena nocturna de Manacor.