S’obri Frontissa, el nexe entre l’acció feminista i la visualització artística

Revista 07500

| Revista 07500

La Sala Maüs, oberta a Baix des Cós a l’octubre de 2023, ha estat aquests darrers anys el nucli i nexe d’unió de distintes propostes i col·lectius de proacció feminista i visualització artística en clau de gènere. Ara torna a ser el lloc des d’on, començant per aquest dissabte, pivota Frontissa, la proposta en comú de Lluna de Nacre, l’Assemblea Antipatriarcal i la pròpia Maüs, “que té dos objectius principals: visibilitzar la manca d’igualtat el oportunitats en el món de l’art, i el de crear una xarxa cada cop més gran de dones artistes”, expliquen Xisca Acuñas i Marga Estévez.

“A partir d’aquí teníem clar que volíem que sortissin distintes manifestacions en forma d’art plàstic, de fotografia, de xerrades o de música, amb l’exposició aquí, a la sala Maüs, com punt referencial”, afegeix Margalida Gelabert. Frontissa, que fa servir la imatge de les Guerrilla Girls (representat en el cartell dissenyat per Bel Gomila) un grup de dones format a Nova York l’any 1984 que sota màscares de gorila han duit a terme accions reivindicatives i de denúncia, començarà amb una Musa Temàtica no mixta (a l’Espai Goya) de recol·lecció de pensaments artístics entre dones manacorines, així com la inauguració de l’exposició ‘Des del marge’ a la Maüs.

El 25 de maig serà de tallers per a infants i adults, un mercat de l’art i una vermutada. Mentre per acabar, el 31, s’ha organitzat la taula rodona ‘Sonoritat Sonora’ i un concert del grup d’experimentació musical Puput Lab (Joana Gomila i Laia Vallès) a la Institució Alcover i que en aquest cas han convidat la ballarina Andrea Cruz.

“Ens va costar trobar la idea concreta per posar el focus on realment volíem, però pensam que ha estat una molt bona fórmula”, diu Marina Cànoves per parlar de ‘Des del marge’. Així, 17 artistes mallorquines s’han anat retratant entre elles en cadena, de tal manera que una proposava el nom de la següent. ‘Des del marge’ també tendrà una part més reflexiva, amb dades sobre la situació de la dona en el món de l’art. A més també, d’una part interactiva per tal que els visitants hi puguin participar.

Frontissa vol significar l’obertura d’una porta per mostrar des d’on s’està creant, per obtenir una xarxa, uns espais comuns. És una forma de conèixer més artistes, perquè si no sempre pensam en les mateixes, diuen el col·lectius organitzadors, que en aquesta ocasió han comptat amb un suport económic municipal, però que creuen en la idea d’autogestió per tal de poder gaudir de més llibertat en les propostes i el discurs.

L’exposició està oberta també a totes aquelles creadores artístiques que vulguin vendre les seves obres “i les convidam a que venguin a la mussa i al dinar”. “Hi ha petits avanços, és cert, però no suficients, manca visualització i això influeix en la creació de referents, perquè no se solen estudiar i per tant no es recorden”, opina Gelabert.

Dissabte 17: 

Espai Goya

11.30 h: V Musa Temàtica. Xerram sobre dones i art. Acte per a dones i persones no binàries

14 h: Dinar comunitari

Sala Mäus

18.30 h: Inauguració de l’exposició ‘Des del marge’ amb les artistes: Marina Amer, Alba Barceló, Antònia Blanes, Marina Cànoves, Estrella Carmona, Natalia Fariñas, Sara Fernández, Maria Gironés, Marta Gómez, Bel Gomila, Katrin Kirk, Bàrbara Llinàs, Mar Máñez, Antonina Obrador, Maria Ramis, Núria Sánchez, Marta Villa

Diumenge 25: 

Sala Mäus

De 10 a 18 h: Exposició i mercat d’art
D’11 a 13 h: Taller infantil
D’11 a 13 h: Taller per a adults
De 12 a 14 h: Piscolabis

Dissabte 31:

Sala Mäus

De 10 a 14 h: Exposició i mercat d’art

Institució Alcover

18 h: Taula rodona ‘Sororitat sonora’ moderada per Anna de la Salud. Amb la participació de Júlia Ferriol Miralles (Músiques d’Elles), Carmela Font i Maria Adrover (Pitxorines)

19.30 h: Concert Puput Lab: laboratori experimental de Laia Vallès i Joana Gomila amb convidada Andrea Cruz de convidada

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat