Josep Antoni Ribas (Portocristo, 1986) no té aturall. Compositor d’efectes visuals, enginyer informàtic i director de projectes audiovisuals, fa anys que viatja per tot el món i la bolla i que s’ha fet un nom amb escenes de pel·lícules i series tan importants com Sherlock, Black Panther, The irishman, Wonder Woman o Piratas del Caribe. Ara és a punt d’obrir el primer estudi de postproducció cinematogràfica de totes les Balears. S’anomenarà The Jungle i ja està en converses amb l’estudi britànic RUN-VT (amb cinc seus entre Londres i Bristol) per crear una xarxa que tengui també espai físic a Madrid.
Ribas explica que “ara estam a la fase de recerca d’un local gran i amb bones condicions. Tendrà una sala de color (també la primera a Mallorca) i un plató per rodar”. Ideal per atreure a superproduccions internacionals i nacionals que els vulguin encarregar feines: “no hi som com a competència a les productores, sinó com un complement”, sosté.
L’espai físic, que costarà entre 50.000 i 100.000 euros, està només a l’espera del sí definitiu d’un fons d’inversors de Dubai i Londres. “Miram de ser molt rigorosos. De fet l’empresa ja existeix i fa feines en remot; hem començat amb un curtmetratge de Toni Bestard. La primera opció era anar-nos al Parc Bit, però creim que serà més atractiu com proper a la costa estigui, a fi també d’atreure els millors professionals que poguem. El que puc dir és que en uns mesos estarà tot llest”.
“Es contractaran els professionals segons els projectes que tenguem, però normalment seran entre 10 i 15. Gent d’aquí i de fora, tenc contactes al Canadà i a Londres principalment i a Mallorca també hi ha gent molt bona que cal potenciar. A part de la feina que es pugui fer en remot”.
Ribas, que es troba aquests dies entre Madrid i Portocristo pel rodatge d’una promo de Netflix, diu que aquesta és una passa esperada i molt il·lusionant dins la seva carrera: “Ara seré supervisor i amb tasques compartides de codirecció”. “És un estudi pensat per fer projectes internacionals de composició i supervisió”. Unes tasques sorprenentment pioneres a una illa on anualment s’hi duen a terme entre 1.000 i 1.500 projectes cinematogràfics, entre pel·lícules, documentals o anuncis.
Diu que el nom de l’estudi fa referència directe al món audiovisual “Perquè és preciós però al mateix temps una jungla, amb els seus perills pel que fa també a la postproducció. Quan per exemple Disney anuncia un gran projecte, ja sigui de cine o de tele, 15 o 20 estudis entren en conflicte per endur-se’n la prostproducció i efectes visuals de les diferents escenes de la pel·lícula”.
Demanat sobre una possible solució a la manca d’espectadors a les sales físiques, Ribas pensa que “està ben clar quel cinema s’ha de reconvertir, i en aquests moments està en transició… als joves d’avui els hi costa molt aguantar una pel·lícula sencera, mantenir l’atenció. A molts de teatres, per exemple, ja no hi deixen entrar mòbils… pot ser hauríem de tirar per aquí. I també per potenciar les produccions virtuals, ulleres d’immersió 360 graus mesclant tots els sentits. A més crec que les plataformes començaran a comprar més sales encara de les que tenen”.
Respecte a la Intel·ligència artificial, el porteny recorda que “És una eina per generar fons i textures, però no pot generar coses noves, beu del que hi ha. De moment encara sabem destriar les imatges que ho són pels colors molt contrastats i sense gaire essència. Quan arribi el punt en que no ho poguem distingir i a la gent no li importi com s’ha generat el que veu, és quan tendrem un problema de veres”.