Es Cruce no falta a la seva cita amb els caragols de Sant Marc. Les xifres escarrufen

Revista 07500

| Revista 07500

El restaurant vilafranquer cuina més de 12.000 racions de caragols (adobats amb 700 quilos d’allioli) en només dos dies per convertir-se de nou en el temple d’aquest plat contra els problemes circulatoris

Menjar caragols per Sant Marc és estar beneït tot l’any. O almenys això és el que diu el refranyer mallorquí contra els problemes circulatoris. Un consell que al restaurant Es Cruce de Vilafranca cuiden a base de quilos des de fa ja 15 anys. Una nova tradició que ja és ‘copiada’ entre molts restaurants i bars mallorquins, però a la carretera que duu a Manacor llueixen com a pioners. És per això que enguany s’assoliran tranquil·lament els 6.000 quilos de caragols entre la vigília i el dia santificat.

“Tot va començar cap al 2007 o 2008 quan ens vam proposar seguir el consell familiar i cuinar-los de manera ampliada el dia de Sant Marc. Aquell primer any vam fer 500 quilos, que ja ens semblaven una barbaritat. Al cap de poc temps ja estàvem en els 2.000 i pujant”, explica Guillem Garí, mentre remena el contingut a punt de servir d’una de les 80 olles que Es Cruce prepara per a l’ocasió. “Calculam servir entre 12.000 i 13.000 racions en dos dies, un 30% el dia abans i el 70% restant durant tot el dia de Sant Marc”.

A més, d’aquests 6.000 quilos de cargols, més de la meitat “uns 3.500 més o menys” es serviran per emportar, mentre que la resta es serviran progressivament entre les 500 persones que caben en cada torn de dinars. Tot això adobat, com no pot ser d’una altra manera, per fins a 700 quilos d’allioli “elaborat de manera artesanal a base d’all, oli, llet, oli i sal… sense ou”, afegeix Garí, qui sempre ha seguit la recepta ancestral heretada de la seva padrina, Maria Nicolau, des que Es Cruce era una ferreria de carretera on es venien melons i síndries “i es servien uns 20 berenars diaris”. Encara que d’això ja en faci 52 anys.

Fa anys que els caragols són un plat bàsic a la carta del restaurant vilafranquer. No de bades, en una setmana normal Es Cruce arriba a cuinar fins a 1.000 quilos setmanals. “És el nostre plat estrella només per darrere de l’arròs brut i per davant dels guatleres, la paletilla, l’escalop o la porcella”. Això per menjar, perquè si parlam de berenars, no hi ha res que es serveixi més que els pambolis amb panxeta, de les quals se’n preparen “més de 2.000 tires a la setmana”.

El preu dels caragols

I tot això tenint en compte que els principals mercats d’on arriben els caragols (15% bovers i la resta caragoles), és a dir, Andalusia i Marroc, han encarit enguany el preu base de compra fins arribar als 8 euros el quilo, un notable augment respecte als 5 euros per quilogram d’abans de la pandèmia; “diu que és per la manca de pluges aquest any al nord d’Àfrica”, respon Garí, molt content de la resposta que cada any arriba en forma de clients de totes parts de l’illa, i que han convertit Es Cruce en el veritable temple del dia de Sant Marc.

Recepta

Però, a tot això, què duu la recepta a seguir per aconseguir uns bons cargols?: “Fonoll, moraduix, uns quants caps d’all, sal, botifarró, llonganissa, carn magra, costellada, gallina o potons i orelles de porc. “La meva padrina sempre deia que els cargols són ‘llepols’ i que necessiten diferents tipus de carn” i d’una cocció que pot durar fins a cinc hores. “A les tres hores s’ha d’afegir la gallina, i a falta d’una hora la resta de carn, perquè tot estigui al seu punt”.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat