Miquel Oliver Gomila va anunciar fa un parell de dies a aquesta revista que no es tornarà a presentar a les properes eleccions municipals de 2027. És a dir, que no optarà a tornar a ser batle de Manacor quatre anys més. Una decisió vital i política pensada i repensada durant els darrers mesos. En parlam una mica més sobre el tema i sobre l’actualitat política i urbanística del municipi.
Ho podem donar per segur idò això que no es tornarà a presentar de batle?
A partir de 2027 no me presentaré per tornar a ser batle de Manacor. La decisió està presa. És a dir no, continuaré en política municipal a l’Ajuntament, però això no vol dir que m’hagi avorrit o me retiri de la vida política en si; me posaré a disposició de Més per Mallorca, que és el meu partit, per veure on puc ser més útil.
A la llista per optar a ser president del Govern de les Illes?
S’hauria de veure i parlar quines són les opcions. Jo faré el que em digui el partit, no passaré davant ningú. Hem de veure que vol fer en Lluís (Apesteguia, president del partit), i en Jaume (Alzamora. Líder del partit al Consell de Mallorca). Primer caldrà definir quina serà l’estratègia per a les properes eleccions. Vull dir que no me postularé per ser número u de res; Puc ajudar a Més estant de número tres o quatre, per exemple, a unes llistes. No tenc ganes de protagonisme.
Per què s’envà?. És un procés de saturació?
Perquè consider que el meu temps de l’Ajuntament de Manacor ha acabat i he de donar una passa al costat. Perquè hauran passat dues legislatures com a batle, més els 144 dies que ja ho vaig ser després de les eleccions de 2015 i fins que va arribar la moció de censura de PP i El Pi. Tot això a més dels anys com a regidor a l’oposició. Si els sumam tots tenim més de 15 anys. És temps suficient.
Quin serà el seu relleu a Manacor, ja ho tenen decidit?
No és el moment de parlar ara del relleu. Ja es decidirà en assemblea quan toqui. De totes maneres estic tranquil perquè hi ha una base jove a Manacor que esperen per entrar i que segur que ho faran bé.
A la fi uns pressupostos per poder tirar endavant… però sense gairebé inversions de partida
Entre el mes d’octubre i novembre de 2024 ja vam començar a perfilar els pressupostos i a negociar per treure’ls endavant. Sempre sabent que les inversions, des de fa anys, es veuen completades amb remanents.
Han de donar la gràcies al partit socialista
L’any passat ja hi hagué un intent per negociar-los amb el partit socialista, però la cosa no va acabar d’anar bé. En aquest cas el PSOE almanco ha fet l’esforç per fer propostes. A dia d’avui encara és el moment que el Partit Popular presenti cap proposta per millorar els pressupostos de 2025.
Segueix sense haver-hi opcions de pacte amb el PSOE que els tregui de governar en minoria?
El zero no existeix. Des de que el mes d’abril-maig de l’any passat que rompérem negociacions, crec que ha quedat una predisposició mútua. Pens que ara aquella virulència que hi va haver ha acabat i que hi ha una bona predisposició.
El projecte dels nous jutjats torna a estar en punt mort
Hi va haver una revisió de preus. Depèn del Ministeri de Justícia i de la Plataforma de Contractació. L’Ajuntament haurà de dotar de serveis la zona perquè es pugui urbanitzar quan arribi el moment.
Quan serà que el departament d’Urbanisme deixi el claustre i alliber-hi espai cultural?
Aquest mes d’abril ja havia de començar la mudança. Un problema amb l’ascensor de l’edifici del carrer Major ha fet que tot es retardi unes setmanes, però serà abans de l’estiu. El nou Pla de Biblioteques contempla noves sales pels usuaris, una sala d’exposicions i una de conferències. Pot ser que encara hi hagi qualque dependència d’Urbanisme que quedi de manera temporal, però l’objectiu és que tot el claustre quedi disponible prest.
Serà més ràpid ara aconseguir una llicència urbanística a Manacor?
Manacor s’ha fet famós per la tardança en la sortida de llicències, però cal dir que hi ha hagut canvis normatius, places que no s’ha cobert, i tot això també ha contribuit a un retard exagerat. Ara entraran en joc les entitats certificadores urbanístiques acreditades pel Consell de Mallorca.
Què vol dir?
Que l’aprovació i l’informe positiu dels permisos no passarà pel jusrista ni per l’arquitecte municipal. Diguem que aniran més ràpid perquè seguiran els tràmits com si fossin obra menor. Podran anar pel procediment estàndar, com sempre, o per un camí més àgil. Quan aconseguim estabilitzar les places i tenguem un arquitecte més per informar llicències està clar que tot anirà molt millor. Qui frissi haurà de pagar i anirà més ràpid a través d’una d’aquestes entitats certificadores externes.
Encara queden zones verdes a expropiar per part de l’Ajuntament?
En queden algunes, però són quantitats insignificants.
Què passa amb l’escull de Portocristo i el museu submarí de vaixells? S’arribarà a fer?
L’escull ha d’estar fet i justificat com a màxim el mes de maig de 2026. Són 2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation. Ens van recomanar que féssim un canvi dins el projecte per poder-ho adaptar a les circumstàncies reals. El peci de les llumetes seguirà essent el protagonista, però els demés vaixells a lo millor no i es transformaran en millorar altres punts més importants del projecte, més enfocat en aparcaments, transport sostenible o el centre d’interpretació. tot amb el mateix pressupost.
Per cert, tendrem referèndum d’independència de Portocristo?
Hi haurà referéndum. Ho hem parlat amb n’Antònia (Llodrà, AIPC) perquè abans d’acabar la legislatura els veïns de Portocristo puguin votar què volen ser. Esper que hi hagi un consens entre partits i poguem titrar-ho endavant abans de les eleccions municipals i autonòmiques de 2027. Si no és així, emplearíem el dia mateix dels comicis per fer la consulta. És molt important la pregunta que facem per tenir l’autorització oportuna. És cert que hi ha una llei de referéndums, pero no un reglament.