Cinc socis, constituits sota la propietat Macarena Plaza SL, han signat els darrers papers notarials aquest divendres amb la previsió de reformar-la i poder tornar obrir durant 2026
La plaça de toros de Felanitx ha estat venuda. Aquest divendres horabaixa s’han signat davant notari tots els documents pertinents perquè La Macarena (construida l’any 1914 i on no s’hi duen a terme corrides des de 2008) deixi de ser propietat de la família catalana dels Balañà i passi a mans d’un grup de cinc empresaris locals, a fi de poder reformar la plaça i convertir-la en un espai cultural on s’hi puguin dur a terme concerts, teatre, petites fires o projeccions de cinema a la fresca. Una bona notícia també per a tota la comarca manacorina.
“Sé que és una bogeria, una cosa romàntica i que segurament hi perdrem doblers, però pensàvem que era una compra que havíem de fer, pel poble i perquè pensam que té moltes possibilitats fora del món taurí”, explica Tomeu Obrador ‘Pol’, un dels quatre membres de la mateixa família que, conjuntament amb el notari asturià Luis Bustillo, han adquirit La Macarena “per un preu que no podem fer públic perquè també hem signat una clàusula de confidencialitat amb els Balañà”, afegeix Bustillo, que va arribar al poble l’any 2009 i que diu sentir-se “com a casa. De fet fa més d’un any que negociàvem amb la propietat”.

Aquest punt de no retorn va arribar l’agost de 2023, quan part de la façana de l’immoble va caure a la via pública. Moment en que es van encendre les alarmes d’una família (propietària encara de la plaça de toros de Palma o la Monumental de Barcelona, per exemple) que poc a poc va deixant de banda el negoci taurí per expandir-se a altre àrees. “Ells ja no volien seguir invertint en una plaça on tanmateix no s’hi podien fer corrides, i nosaltres hem vist l’oportunitat, una mica per romanticisme i perquè la sentim pròpia. Els toreros fins a la darrera novillada dormien i es canviaven a ca nostra”, recorda Tomeu ‘Pol’.
No de bades si qualcú coneix l’estat de la plaça de toros de Felanitx i ha viscut els darrers 60 anys de la seva història, aquests ha estat els ‘Pol’: “El meu padrí era molt amic del pare de Pedro Balañà, així que quan van comprar la plaça l’any 1963 ens van deixar com a encarregats de mantenir-la i de cuidar-la”.
No hi haurà toros
Un dels principals problemes als que s’enfrontaven aquest mesos els cinc socis (que s’han constituit en una societat limitada anomenada Macarena Plaza SL) era la necessitat d’eliminar d’una vegada per totes una clàusula municipal que deia que els propietaris estaven obligats a organitzar almanco una corrida a l’any, normalment coincidint amb la festa grossa felanitxera, Sant Agustí, el 28 d’agost.
“Afortunadament podem dir que hem comptat amb la comprensió i la col·laboració de la batlessa Catalina Soler, que ens ha ajudat a eliminar aquesta normativa i alliberar així la plaça d’haver de fer toros”, confirma ‘Pol’. “A dia d’avui la festa taurina és socialment divisòria i no és rendible” afegeix Bustillo, que recorda que fa uns anys el consistori ja va voler recuperar de forma gratuita La Macarena per transformar-la en un espai multiusos, en virtud d’una suposada clàusula de retorn que finalment no va poder demostrar.
“No ens enganem, comprar aquesta plaça és Quixotesc, pel fet en sí i pels doblers que haurem de gastar en la rehabilitació o en els plans de seguretat, per exemple… però trobarem les fórmules. No volem fer toros, però tampoc pisos com van dient alguns, seguirà amb l’estructura de plaça que té fins ara, mantenint tots els seus elements, però canviant d’ús”, diu Bustillo “és la nostra forma de retornar un edifici emblemàtic al poble, però que pugui donar un rèdit”.
“Make Felanitx great again!”
“Hi ha gent que es compra un iot i nosaltres ens hem comprat una plaça de toros!. Make Felanitx great again!” conclou somrient Tomeu Obrador, que explica que també s’ha anat temptejant les opinions del poble per saber si estaven fent allò correcte. Així les coses, s’espera que La Macarena pugui estar totalment reformada i a punt per ser explotada culturalment dins l’any 2026, “encara que també preveim que aquest estiu, el dia de Sant Agustí, tothom pugui entrar-hi i visitar-la”.