A la recerca de noves fotografies del gran símbol excursionista i religiós de Manacor

Revista 07500

| Revista 07500

La Plataforma Camins Públics i Oberts demana la col·laboració ciutadana per aconseguir ampliar la documentació gràfica que demostri que el camí de Sa Roca és públic i s’ha de reobrir després de 20 anys

El seu nom no engana, Sa Roca és, com diria Guillem d’Efak o Antoni Maria Alcover, un macolí gegant, una espècie de símbol manacorí al qual s’ha dotat, durant segles, d’una aura màgica que ha projectat sobre el poble la saviesa oportuna i pràctica de qui creu en la inspiració. 

D’aquí que el camí que hi duu sempre hagi estat transitat pels locals com una peregrinació religiosa o cultural (o les dues coses) de primer ordre. I d’aquí també que el seu tancament, l’any 2005, hagi duit des d’aleshores a 20 anys de protestes per aconseguir demostrar que la ruta és pública i oficialitzar així la seva reobertura definitiva.

Ara, la Plataforma Camins Públics i Oberts ja té a punt un informe (que presentarà en breu davant l’Ajuntament de Manacor), amb una àmplia documentació històrica, mapes i testimonis orals que demostren, amb tota casta de detalls, que el camí sempre ha tengut un dret de pas obert. Però la cosa no s’acaba aquí i Sebastià Matamalas, un dels responsables de la plataforma, demana que “si qualcú té més fotografies familiars d’excursions, dels oratoris, de berenes o qualsevol material relacionat amb Sa Roca”, els ho faci arribar. “N’estarem molt agraïts”, afegeix.

El camí de Sa Roca és una via pública que parteix de la carretera de Cales de Mallorca, devora la torre dels Enagistes, i puja fins al coll del Vent, connectant amb altres espais emblemàtics com Son Cladera, sa Roca del Castellet i l’oratori del Cor de Jesús. Aquest camí ha estat tradicionalment utilitzat pels manacorins per dur-hi a terme excursions tan significatives com la de la berena de Pasqua o distintes activitats a l’aire lliure. Malgrat això, actualment el camí està tancat pels propietaris d’una finca adjacent, que n’impedeixen l’accés i el manteniment, al·legant que forma part de la propietat privada.

L’alarma

L’any 2005, el tancament del camí de Sa Roca va generar una gran alarma social. El poble, en veure’s privat d’un dret immemorial, va reaccionar amb indignació. Una situació que també va mobilitzar la plataforma Camins Públics i Oberts, que ja duia anys compromesa en la lluita per la recuperació dels camins del Fangar, a una de les finques més significatives del municipi manacorí. Aleshores la plataforma es va erigir en una defensora activa del camí de Sa Roca, canalitzant la veu de la comunitat.

De fet, i veient com pintaven la situació, ja a finals del 2004 i principis del 2005, abans del tancament del camí, membres de la plataforma van presentar 57 al·legacions a l’Ajuntament, sol·licitant la inclusió de 17 camins en l’inventari de camins i camades municipals, entre els quals es trobava el camí de Sa Roca. Tot i l’esforç ciutadà, el Consistori mai no va respondre, fet que va incrementar la frustració i la desconfiança envers les institucions.

En paral·lel, la Plataforma va organitzar fins a tres excursions reivindicatives els anys 2006, 2007 i 2008. Aquestes excursions no només tenien l’objectiu de reivindicar el dret d’ús públic del camí, sinó també de conscienciar la població sobre la importància de protegir el patrimoni col·lectiu. L’any 2009, com a acte simbòlic i de protesta, es va dur a terme una missa reivindicativa en honor a Sant Bernat de Mentó, patró dels excursionistes, a l’oratori inacabat del Cor de Jesús. Aquesta celebració va esdevenir un recordatori del vincle entre la tradició cultural i la defensa dels drets col·lectius.

“Malgrat els nombrosos obstacles que s’han anat col·locant al llarg dels anys, la gent mai no ha deixat de transitar pel camí de Sa Roca ni d’assistir a l’oratori del Cor de Jesús”, diu Matamalas. “Aquestes accions demostren la perseverança i el compromís de la comunitat en la defensa dels drets històrics”.

Signatures

Entre les moltes iniciatives reivindicatives, durant les Fires i Festes de Manacor de 2024, la plataforma Camins Públics i Oberts va dur a terme una campanya de recollida de signatures demanant la inclusió del camí a l’inventari de camins i camades de l’Ajuntament manacorí. En total se’n van recollir 1.492, que posteriorment van ser presentades a la Sala com a prova del suport popular a la causa. “Tothom qui tengui material gràfic de Sa Roca ens ho pot fer arribar a través del correu publics.i.oberts@gmail.com”.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat