Fa uns dies que al centre de Manacor hi han nascut forats i reous constants de compressors. I és que aquesta setmana s’han iniciat les obres per millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua potable, a tot el carrer Major i fins a la plaça de sa Bassa, amb restriccions al trànsit entre les 7,30 h i les 16,30 h. Pel que fa als talls d’aigua, la SAM, en coordinació amb l’empresa adjudicatària, els ha organitzat de tal manera que es concentrin un dia a la setmana, “avisant prèviament els veïns mitjançant comunicació porta a porta”, diu l’empresa municipal responsable de la xarxa.
L’Ajuntament de Manacor continua executant les obres de la tercera fase de sectorització de la xarxa d’aigua potable, que actualment es troben al 50% d’execució. Aquest projecte, que afecta diverses barriades de la franja central, té com a objectiu millorar l’eficiència del subministrament, reduint les pèrdues d’aigua i optimitzant la gestió de la xarxa “mitjançant l’ús de tecnologia avançada per a la detecció de fuites en temps real”, diu el consistori.
El pressupost total és d’1,8 milions d’euros, dels quals 744.649 euros provenen d’una subvenció del Pacte per l’Aigua del Consell de Mallorca, mentre que la resta és finançada pel la Sala. A més de la sectorització, les obres inclouen actuacions en la xarxa de clavegueram, com ara la renovació d’elements deteriorats, l’eliminació de cambres de descàrrega i la instal·lació d’hidrants nous.
Seguiment i execució del projecte
Aquest dimecres dematí, el batle de Manacor, Miquel Oliver, juntament amb el delegat de Medi Ambient i president de la SAM, Sebastià Llodrà, la tècnica Catalina Pasqual, i la representant de l’empresa adjudicatària AGLOMSA, Yolanda Sánchez, han fet balanç de l’evolució de les obres.
Segons ha explicat Llodrà, es tracta d’un projecte “de formigueta” però essencial per modernitzar la xarxa i reduir les fuites d’aigua. El batle ha destacat que les primeres dues fases ja han suposat una millora significativa de l’eficiència del sistema, que actualment arriba al 62% a nivell general, mentre que als sectors 24 i 25, ja finalitzats, supera el 90%.
Estat actual de les obres
Les obres van començar a l’octubre de 2024 i es preveu que s’allarguin fins a l’octubre de 2025. Fins ara, s’han completat les actuacions en els sectors següents: Es Serralt (Sector 24) Rambla (Sector 22) Fartàritx (Sector 23) Ses Dames (Sector 2) i S’Antigor (Sector 3). I en execució: El Palau (Sector 1) Es Convent (Sector 4) Sant Jaume (Sector 5) i Crist Rei (Sector 6).
De cara a les pròximes setmanes, després de Setmana Santa s’iniciarà la intervenció al sector de Crist Rei, per evitar interferències amb les processons. Posteriorment, es continuarà cap als sectors de Molí d’en Beió, l’Hospital, sa Tafal, Santa Catalina, Na Freda, sa Moladora, sa Vilanova i Molí d’en Fraret.
Un cop completada aquesta fase central, el projecte es traslladarà a la franja de ponent, que serà la darrera etapa de la sectorització de tota la ciutat. Aquesta part del projecte es troba en fase de revisió per part del departament d’Urbanisme de l’Ajuntament. La sectorització permetrà també “un control més precís, una detecció més ràpida de fuites i una gestió més sostenible dels recursos hídrics”.