Encara que el Museu d’Història de Manacor no compti de moment amb una sala dedicada exclusivament a l’art contemporani, això no implica l’absència de peces d’aquest període. Entre les seves col·leccions destaca un carretó de gelats de l’any 1955, situat a la tenda del Museu.
Aquesta peça és un carro de fusta pintat de color turquesa, amb rodes de fusta i ferro. Disposa de tres tapes en forma piramidal que conservaven el gelat o el granissat durant la seva utilització. Als extrems, el carretó té dues caixes: una contenia les eines utilitzades i l’altra, neules. A l’altura de les tapes, unes imatges mostren el funcionament d’aquests carretons de gelats al poble de Manacor fa més de cinquanta anys.
Els gelaters de carrer foren els darrers que van seguir utilitzant la neu provinent de la Serra per continuar elaborant gelats. Se sap que el consum de neu compactada a Manacor es remunta al final del segle XVI, sobretot entre els mesos de juny i setembre, quan les temperatures eren més altes i tant la gastronomia com la salut havien de menester el gel per conservar i curar. Ja amb el segle XX i l’aparició de les màquines, el transport de neu va deixar de ser tan necessari.
Una d’aquestes famílies gelateres més emblemàtiques de Manacor foren els Xispa amb els seus Helados Valencianos, tota una delícia que va començar l’any 1928. O els Mayol, amb la seva marca La Flor de Manacor. A la primera foto podem veure els carretons ben davant el portal major de l’església gran.
