Plaques solars per donar energia a l’escorxador i la depuradora de Manacor

Revista 07500

| Revista 07500

La nova planta generadora és possible gràcies a la subvenció del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica i permetrà abastir les instal·lacions de l’Escorxador i de l’EDAR de Manacor

L’Ajuntament de Manacor, mitjançant l’empresa de serveis municipals SAM, ha impulsat un projecte pioner per a la instal·lació d’un camp de generació renovable a l’Escorxador municipal. Es tracta d’una planta de generació fotovoltaica que tendrà una potència de 481,525 kWp i està dissenyada per proveir d’energia verda tant les instal·lacions de l’Escorxador com l’Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de la localitat.

El projecte es podrà dur a terme gràcies a la subvenció de 1.768.612,47 euros concedida pel Govern de les Illes Balears, procedent del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica (PITEIB), destinats a la transició energètica mitjançant inversions en projectes estratègics i innovadors. Aquest Pla té el suport financer de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (NextGenerationUE).

El projecte s’ha presentat aquest divendres per part del batle de Manacor, Miquel Oliver; el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu; el president de l’empresa municipal de serveis SAM, Sebastià Llodrà; la vicepresidenta de la SAM, Joana Maria Llull; el gerent de la SAM, Francesc Grimalt; i la delegada de Promoció Econòmica, Paula Asegurado.

Autoconsum energètic

La planta de generació renovable inclou la instal·lació de 704 panells fotovoltaics de 445 Wp a les cobertes existents de les edificacions de l’Escorxador, 360 panells bifacials de 450 Wp integrats en damunt una marquesina a l’aparcament i 825 teules solars fotovoltaiques de 7,57 Wp adaptades a les cobertes de teula, que s’instal·laran damunt la coberta de les casetes auxiliars existents. A més, es disposarà de bateries amb una capacitat de 938 kWh per maximitzar l’autoconsum. Aquests panells fotovoltaics d’alt rendiment amb mòduls bifacials permetran assolir increments de producció de fins el 25% front d’altres tecnologies més convencionals, ha explicat el gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

La resta d’equipaments consistiran en armaris amb els inversors, un contenidor amb el Sistema d’emmagatzematge BESS amb hibridació de 276 kW i una nova línia subterrània de baixa tensió.

La producció anual estimada és de 628.525 kWh, amb una connexió a la xarxa elèctrica en baixa tensió que permetrà l’autoconsum compartit entre les dues infraestructures municipals. Aquesta iniciativa suposarà una reducció significativa de les emissions de CO2 i una optimització dels recursos energètics locals. A més, aquesta energia estalviada permetrà que els costos de funcionament de les instal·lacions del cicle de l’aigua no comportin un fort increment en el consum d’energia elèctrica.

“Aquest projecte reflecteix el nostre compromís amb la sostenibilitat i la innovació. Amb aquesta nova instal·lació, avançam cap a un model energètic més eficient i respectuós amb el medi ambient i amb els reptes que ens planteja el canvi climàtic”, ha destacat el batle de Manacor, Miquel Oliver. Per la seva part, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha qualificat el projecte “d’exemplar”. El president de la SAM, Sebastià Llodrà, ha remarcat el fet que el projecte aprofita edificacions existents per a la instal·lació de plaques solars, el que significa zero consum de territori a aquest efecte.

Aquesta acció forma part del pla estratègic municipal per fomentar les energies renovables i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible i les directrius de transició energètica del Govern de les Illes Balears.

Camí cap a l’autosuficiència energètica

L’Empresa de Serveis del Municipi de Manacor, SAM, té dins els seus objectius assolir l’autosuficiència energètica i no dependre del subministrament elèctric de tercers. Amb aquesta finalitat s’ha planificat un procés de transició energètica gradual fins arribar a la neutralitat en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle de les activitats que es desenvolupen diàriament dins l’àmbit funcional de l’empresa.

D’altra banda, l’Ajuntament de Manacor i la SAM fan feina de manera conjunta per millorar la depuradora de la ciutat de Manacor, incloent la sostenibilitat de l’energia que consumeix.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat