El desprendiment d’una biga de formigó d’una de les parets laterals ha fet caure la teulada de bona part de l’entrada. Ara tècnics de l’Ajuntament i l’Ordre dels Dominics hauran de determinar què ha passat i com es pot solucionar
Part de la coberta de l’oratori de la Mare de Déu del Roser, a l’ermita de Santa Llucia de Manacor, ha passat per ull. Un vol fotogràfic amb un dron per captar imatges panoràmiques de la ciutat aquest dilluns horabaixa, ha aixecat les alarmes. Una imatge que, vista des de dalt, sorprèn poc. Les nombroses teules amb forats i la manca d’un manteniment efectiu, han pogut ser claus en un esfondrament que ara l’Ordre de Predicadors de Sant Domènec (Pares Dominics) a qui pertany la gestió del temple (amb l’ajuda supramunicipal), haurà d’investigar i solventar com més prest millor.
L’esfondrament preocupa tant pel fet que es tracti del punt religiós més estimat pels manacorins fora del poble, com perquè no és el primer episodi d’aquestes característiques ocorregut dins enguany al terme municipal. Cal recordar que ara fa gairebé un any l’església del llogaret de Son Negre, a uns sis quilòmetres de Manacor, també va patir les humitats, els crulls i els problemes estructurals quan, bona part de la seva coberta va caure de sobte mentre uns treballadors de l’associació Estel de Llevant hi feien treballs de jardineria als voltants.
En el cas de l’ermita, el que ha passat per ull és el primer tram de la part esquerra de la nau segons s’entra. Tal i com explica Antoni Oliver, president de l’associació cultural de Sant Domingo i delegat dels Pares Dominics a Manacor conjuntamente amb Xisco Rosselló: “El que ha passat és que una biga de formigó s’ha desenganxat d’una de les parets laterals i ha fet que part de l’aiguavés anés tot per avall. Però això no suposa, en principi, que hi hagi perill a la resta del temple ni que hi hagi més afectacions a simple vista”, diu Oliver, qui cada dia puja al puig per veure si tot està com toca.
“La caiguda de la biga i les teules va tenir lloc el 18 de desembre i per això tot d’una avisàrem tant als Dominics a Madrid com a l’ajuntament de Manacor, que ja n’estan al corrent”, afegeix. “És una propietat privada on el Bisbat de Mallorca no hi té competències”, i per tant hauran de ser ara el consistori i els religiosos els qui tractin de solventar l’accident i tractar de determinar què i perquè ha passat exactament.
“Encara no sabem que s’ha de fer ni els protocols immediats”, contesta Oliver “és millor deixar pasar uns dies i que els tècnics puguin revisar l’edifici amb tranquil·litat. El que he de dir és que no hi ha goteres, perquè les teules están aferrades directament amb ciment”, explica.
Sort del Betlem
La caiguda de part de la coberta de l’església del Roser hagués pogut ser dramàtica si, com passa cada Nadal des de fa uns anys, s’hagués organitzat el Betlem que l’associació munta a l’altar per aquestes dates i fins passat els Reis. “Ha estat una sort, és cert. Però una cosa no ha estat conseqüència de l’altra, sinó que enguany vam decidir no fer-lo per qüestions econòmiques. El pressupost és d’entre 300 i 500 euros cada any per poder comprar materials i canviar l’escenari a fi de crear nous espais i zones en moviment. Tot subvencionat amb una bacina que no sempre s’omple…”
Una ermita amb vàries vides
L’ermita de Santa Llucia és un símbol de Manacor. Situada a dos quilòmetres de la ciutat en direcció Felanitx, el temple fou fundat inicialment per una petita comunitat d’ermitans al segle XVII, encara que prest va ser abandonat. No fou fins el 1960 quan va passar a mans de la comunitat del Pares Dominics, per a distints usos socials, lúdics i religiosos.
Tot i que l’ermita ja existía l’any 1275 i que es conserven restes del temple del segle XVII, sabem que l’actual construcció és contemporània i es va anar fent per etapes entre 1916 i 1961 en un estil ecléctic que, com passa amb els arcs, té reminiscències del gòtic català de conquista. A la reixa que protegeix el portal d’entrada s’hi dibuixen en ferro els escuts de l’ordre dominicana i de la Corona d’Aragó.
Entre els anys 1993 i 2004 l’Associació de Veïnats del Convent, el Centre, el Tren i s’Antigor hi organitzaren una cursa popular a peu des del propi convent de Sant Vicenç Ferrer, al centre de Manacor. Així mateix durant les festes de la barriada de Sa Torre s’han anat programant distintes jornades anuals de neteja. També un cop a l’any la talla en fusta de la Verge del Rosari, del segle XV i custodiada a l’església del Convent de Manacor, puja en carro les corbes que duen a l’ermita de Santa Llucia.