Ara que són festes i vénen dates de regals, siguin pel Pare Noel o per a Reis, hem trescat per les llibreries manacorines a veure quins títols ens podien recomanar, depenent de l’edat, en català o castellà, a fi que pogueu afinar millor la punteria i evitar el pijama o el perfum de torn. Aquesta és la selecció.
Fausto Puerto (Món de Llibres) comença primer per triar-ne cinc en català. El primer, el darrer llibre del polifacètic Tomeu Matamalas Mort de Mare, un diari novel·lat sobre la malaltia, agonia i mort d’una madona de possessió i amb ella d’un estil de vida ja esvaït de la nostra societat. “En segon lloc triaria La Vegetariana, de la darrera premi Nobel de literatura, la surcoreana Han Kang”, sobre el canvi de vida d’una dona en prendre una decisió, aparentment tan senzilla com fer-se vegetariana. Crítica a la societat patriarcal i utracapitalista al país asiàtic. “Continuaríem per Intermezzo, d’una altra novel·lista, Sally Rooney”, que parteix dels malsdecaps d’un misser de Dublin incapaç de manejar la seva vida sentimental i el seu germà, un jugador d’escacs que s’enamora d’una dona 14 anys major. També, Matilde E, de l’autora Maria Escalas; sobre la reconstrucció que el fa una estudiant de doctorat, sobre la vida de Matilde Escalas, una desconeguda compositora mallorquina de finals del segle XIX. “I per acabar la nissaga Blackwater, de Michael McDowell”.
Si anam a les recomanacions en castellà, “podríem començar anamenant Las que no duermen, de Dolores Redondo”, que torna a situar la intriga a les valls navarreses en aquest interessant thriller ple de psicologia. Continuant pel darrer llibre de la pol·lèmica Carmen Mola (seudònim de tres guionistes masculins) titulat El Clan. La tercera novel·la seria Guerra de infancia y de España, de Fabrizia Ramondino sobre la posguerra a Mallorca vista a partir dels ulls d’una nina. “Podríem citar també Las propiedades de la sed, de Marianne Wiggins”, sobre una història d’amor a Califòrnia durant els anys de la segona guerra mundial. “I acabaríem amb la gran novetat d’aquest mes que és el darrer llibre de Brandon Sanderson”, titulat Viento y Verdad.
Si teniu pensat regalar llibres als més petits de la casa o a adolescents, Marta Jover (La Il·lustrada) ens dóna pistes: Si començam pels escrits en català, podríem anomenar La terrible Adele (entre 8 i 9 anys), Molly Wind (de 7 en endavant), L’home gos (de 7 en endavant), Una casa de por (de 4 en endavant). I ja per a més entrats en anys Eteri, de Joana Marcús. En castellà i també per un públic més bé adult, hi hauria Alas de Sangre, Hasta que caiga la luna o Grandes amores. Pels adolescents, una bona opció seria Patos i pels primer lectors, les moltes aventures distintes de El osito Tito.
Si en canvi el que vos agrada són els còmics, Pep Boix (Sin Comics) al final del carrer d’Artà, és l’home que cercau: “Crec que en primer lloc triaria una novetat titulada Little Big Horn, sobre la mítica batalla i dins la col·lecció La verdadera historia del Far West. Després l’edició catalana de La línia de la vida, la darrera història protagonitzada pel mític Corto Maltés”. Pels que els costa d’entendre com devia ser la societat medieval i simplement els agradi amb passió, hi ha La verdadera historia de la Edad Media, d’Arnaud de la Croix. En quarta posició estaria, per exemple, El prolongado sueño del señor T, la nova història gràfica del gran Max. “Així mateix un clàssic que sempre triomfa és Watchmen, d’Alan Moore, Ideafix i els irreductibles d’Uderzo i Goscinny. O la col·lecció definitiva i completa de Bola de Drac, en català. Ara que ha sortit el primer dels tres packs, és un bon moment per regalar-ho”. Per acabar una biografia en còmic de l’actriu Ava Gardner. d’Ana Miralles i Emilio Ruiz, titulada així, Ava.