Un grup de joves manacorins creen la primera comunitat energètica sense ànim de lucre de les Balears

Revista 07500

| Revista 07500

El projecte associatium que inclou 15 instal·lacions fotovoltàiques entre Manacor i Artà, permetrà a un màxim de 50 socis per cada una, consumir electricitat de proximitat per restar-la de la factura normal

 Un grup de joves de la comarca del Llevant de Mallorca han aconseguit tirar endavant la primera cooperativa energètica sense ànim de lucre que començarà a funcionar a les Balears. Un projecte associatiu que mescla de forma eficient la instal·lació de plaques fotovoltàiques en altura, amb la sembra d’un cultiu que aprofiti l’ombra que deixin per crèixer i ser rendible.

El projecte, anomenat precisament Comunitat Energètica Llevant, aprofita les noves lleis contra el canvi climàtic que permeten els autoconsums col·lectius, per crear un teixit de socis que es puguin benefiar dels 15 petits parcs solars que l’associació té previst desplegar durant 2025, dins finques de Manacor i Artà. “Hi ha molta gent que no pot accedir a una energia neta i que ara podran beneficiar-se’n, estalviant en la factura mensual”, explica el manacorí Joan Amengual, un dels ideòlegs del projecte conjuntament amb Albert Ferrer.

La nova comunitat sense ànim de lucre funcionarà de la manera següent: “Segons els kilowatts en la factura de consum, a cada soci li correspondrà una quota de membresia, mensual o anual. És a dir que continuarà mantenint la seva comercialitzadora elèctrica, però al que paga se li restarà l’electricitat provinent de la instal·lació fotovoltàica a la que està inscrit i que no estarà a més de dos quilòmetres d’on és la vivenda”, afegeix Amengual.

Menys de mitja quarterada

De fet tots els parcs solars tendran les mateixes dimensions (menys de mitja quarterada) i la mateixa potència (100 kilowatts), “amb la qual cosa quan els 5 que estan més avançats estiguin tots operatius, i tenint en compte que a cada usuari li corresponen uns 2 kilowatts, donarem electricitat a 250 vivendes”. Una independència energètica que a més queda acotada a una producció màxima per instal·lació de 100 kilowatts, que és el que determina el límit entre la baixa i la mitjana tensió, i el que permet moure l’energia produida per la xarxa interna ‘de tota la vida’, i no haver de crear-ne una de pròpia ni dependre del mercat majorista.

“Poder consumir d’una font neta, de quilòmetre zero i a un preu més baix que el que ofereix la comercialitzadora, perquè no tenim el marge de benefici, fa que sigui una proposta molt atractiva i sostenible. No consumim molt d’espai per poder produir més, que sobri i després revendre l’energia a un preu superior com fan els gran generadors”.

Es tracta, a més d’una iniciativa pionera a nivell mallorquí i balear. “Normalment és una opció a la que poden recórrer un grup de veïnats que s’ajuntin per poder produir i consumir de manera més neta i barata, però és un procés llarg i complicat. El que nosaltres hem fet durant un any i mig de feina, ha estat centralitzar aquest procés administratiu i compensar la despesa amb subvencions europees ‘next generation’, les 15 instal·lacions i la capacitat tècnica que ja teníem pel fet de venir del sector”. “No tenim marges de benefici, sinó que recuperarem la inversió i el manteniment per mitjà de les quotes”.

Per ara la Comunitat Energètica Llevant ja té les llicències i els lloguers de cinc finques de la comarca per començar a funcionar. Terres que quedaran sembrades de pebre tap de cortí, una denominació d’origen mallorquina a la que les ombres que deixin les plaques solars “li va just bé per crèixer”, comenta Joan Amengual, que fa pocs mesos va viatjar fins a Cambotja on aquests tipus de plantacions són més comuns, per comprovar com es comporta el cultiu a l’arracés del sol.

Per altra banda Amengual es queixa de la poca iniciativa que han tengut els ajuntaments de la comarca a qui la cooperativa ha ofert el projecte: “A les reunions tot han estat bones paraules i interès, però a l’hora de concretar-ho no hi ha hagut manera”, lamenta. “Ajuntaments com el de Manacor o Artà tenen moltes cobertes en desús que podrien fer servir perfectament, abaratint l’energia als seus veïnats, però fins ara sempre hi hem trobat més problemes que solucions”.

Ara mateix la Comunitat Energètica Llevant està formada per un òrgan de govern de cinc membres “com si fos una associació a l’ús”, amb un futur portal obert a Artà i una cooperativa agroalimentària que completa l’equació. Ben prest s’obrirà la possibilitat de fer-se’n soci, en les modalitats de facilitadors (obtenint ingressos per llogar les terres) o de consumidors (fent més barata la factura).

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat