Les noves tarifes progressives, que també preveuen l’increment de preus per als grans consumidors, hauran d’esperar a causa del vot en contra de PP, PSOE i Vox.
Manacor ja es prepara per a la seva pròpia revolució de l’aigua. A pocs mesos de posar en marxa la potabilitzadora que, durant el 2025, ha de garantir aigua potable de qualitat per a tota la ciutat, l’Ajuntament ha plantejat una proposta per mantenir el preu de l’aigua per a la meitat de les vivendes i augmentar les tarifes per a aquelles altres famílies que tenguin un consum més elevat, moltes vegades associat a segones residències, manteniment de jardins o ús de piscines.
L’empresa de serveis municipals (SAM) explica que les tarifes actuals no han experimentat cap augment des del 1978, és a dir, fa 46 anys que es mantenen congelades, fet que converteix l’aigua de Manacor en una de les més econòmiques de l’estat espanyol. Tot i això, el vot en contra de l’oposició – PSOE, PP i Vox – fa que la proposta hagi d’esperar “fins que l’aigua sigui realment potable”, segons argumenten els tres partits.
“La situació climàtica, hídrica i poblacional sí que ha canviat”, recorda el regidor de Medi Ambient i president del consell d’administració de la SAM, Sebastià Llodrà. “La normativa actual en matèria d’aigua exigeix implementar tarifes progressives per gravar el malbaratament. És una mesura d’estalvi i consum responsable. Aquesta progressivitat ja s’aplica, de fet, al cànon del Govern”, afegeix.
Tres blocs
La proposta de tarifes estableix tres blocs. El primer, que inclou el 50% dels abonats, afecta principalment els petits consumidors. Aquells que consumeixen entre 6 i 12 metres cúbics d’aigua, i que ara paguen una quota d’entre 18,91 i 22,68 euros cada dos mesos, passarien a pagar entre 18,14 i 21,24 euros, respectivament. És a dir, una reducció d’entre 0,78 i 1,44 euros en la factura. Aquest bloc també inclouria les famílies nombroses que, malgrat consumir més, acreditin aquesta condició. En aquests casos, el consistori permetria fins a 4 m³ més per membre (per exemple, una família de cinc persones podria mantenir-se en el bloc 1).
El segon bloc, que inclou el 31% dels abonats de la xarxa de la SAM, sí que hauria d’assumir un increment. Aquest oscil·laria entre els 5 i 11 euros més per bimestre, per consums d’entre 18 i 24 metres cúbics, amb factures que passarien a situar-se entre 32,39 i 44,12 euros cada dos mesos.
“Si analitzam els blocs 1 i 2, veim petites baixades i lleugeres pujades. Imagineu-vos si tinguéssim en compte la inflació dels darrers 46 anys, serien baixades significatives en realitat!”, afirma Llodrà, que lamenta que l’oposició tombés la proposta durant el darrer ple municipal. “Es va rebutjar amb els vots en contra de PP, PSOE i Vox. Ho justifiquen dient que encara no tenim aigua potable, però el que no pot passar és que quan tenguem la potabilitzadora, els aqüífers estiguin buits”, critica.
Mesures per als grans consumidors
El tercer bloc, que inclou el 19% de les vivendes amb consums de fins a 125 m³ (equivalents a 11 camions cisterna), gravaria l’excés de consum. Segons la SAM, es tracta principalment de consums associats a jardins, piscines o fuites internes no reparades. Aquest grup veuria increments importants, amb diferències d’entre 53,71 i 372,70 euros respecte a les factures actuals, i arribarien a pagar un màxim de 565,02 euros cada dos mesos.
“Si ja tenguéssim aigua potable ara, al 2024, votaríem que sí, però el cert és que no la tenim”, explica la regidora socialista Maria Antònia Truyols. “Acceptam el bloc tres, perquè qui malbarata aigua ha de pagar més. Però el bloc 2 té pujades d’entre un 43% i un 81%, i l’estalvi del bloc 1 és simbòlic. Estam parlant de 50 cèntims en dos mesos. Si em diguessin que les famílies podrien estalviar 100 euros…”, argumenta. Per la seva banda, la portaveu del PP, Maria Antònia Sansó, considera que cal “primer fer tota la feina prèvia de sectorització perquè l’administració deixi de malgastar” i posar en marxa la potabilitzadora abans d’augmentar les tarifes.
Compromís
Des de l’Ajuntament, defensen que els beneficis de la proposta són clars: bonificar les famílies vulnerables i nombroses, mantenir les tarifes per a comerços i indústries, i plantejar un període d’adaptació per a vivendes plurifamiliars amb un sol comptador.
“Aquesta proposta és l’aposta d’aquest equip de govern per la sostenibilitat i el consum responsable d’aigua, en un moment d’alerta climàtica i sequera crònica”, conclou Llodrà. “L’estructura de tarifes progressives incentiva l’estalvi d’aigua, ja que els consumidors que excedeixen un cert límit paguen una tarifa més alta. Això ajuda a conservar els recursos hídrics i a combatre els efectes del canvi climàtic”.