La Dana provoca la inundació de la torrentera de Na Llebrona, al Riuet de Portocristo, ja massa acostumat als danys provocats cada vegada que plou amb intensitat
Eren les 7 i 12 minuts del dematí quan un renou ha anticipat la glopada. Quan la desembocadura del torrent de Na Llebrona, al Riuet de Portocristo ha tornat a inundar les voreres, a anegar cotxes i passar part damunt del pontet de fusta que separa la zona natural del port romà de la d’amarraments. Fins aleshores, res feia pensar que les conseqüències de la Dana que havia inundat aparcaments (entre ells el de l’acadèmia Rafa Nadal), soterranis i alguns comerços de Manacor entre les 2 i les 5,30h de la matinada, ferien matx a Portocristo.
Vídeo de Pedro Riera ‘Pedrosubb’
“Tenia el cotxe aquí mateix. A les set del matí només hi havia algunes zones grava acumulada per mor de la tempesta, però poca cosa més”, explica la regidora municipal de la zona costanera, Antònia Llodrà (AIPC) mentre parla amb agents de la Unitat Territorial de Costes (UTC) de la Policia Local de Manacor. “Ha estat gros. Tanta sort que en sentir que venia la glopada he pogut dur el cotxe per amunt de la costa del carreró (seguint la carretera Coves)”. Unes imatges que a molts de veïnats els han fet recordar les viscudes a finals d’estiu de 1989, quan també l’aigua va desbordar la conca amb conseqüències i danys sinistres. Afortunadament aquest cop no ha estat així i la cosa no ha anat a més.
La imatge de de tot el port de Portocristo, tenyit de marró, impressionava. Eren ja les 12,58h quan finalment la Policia Local ha deixat que turistes, veïnats i mitjans de comunicació poguessin passar sense perill per travessar el pont a nivell del Riuet. Hores d’engoixa i manca de comunicació entre les dues zones urbanes del poble.
“Cada vegada que plou fort en poc temps passa el mateix. En començam a estar cansats que gairebé cada any això s’inundi. Les asseguradores ja no me volen, perquè sempre estam igual”, lamenta Manolo Petidiez (Campanet, 1966), responsable del restaurant Portobello, just al cap de cantó entre el pont i el carrer del Cap des Toll, a la primera línia de barques. “Ha estat devers les 7 del matí quan l’aigua ha començat a tapar cotxes i malmenar els llaüts. Aquesta vegada ha estat molt ràpid, en poc minuts ens ha pres taules, cadires i sofàs de la terrassa. Afortunadament no arribat fins a la barra de l’interior del restaurant com el 2022”, diu mentre fa comptes de les pèrdues, amb una calculadora, un bolígraf i un paper.
“Són uns 10.000 euros sense comptar el que hi havia dins les conservadores, que s’ha perdut quan l’aigua ha fet botar el diferencial”. En total, 32 cadires, 8 taules, vàries tauletes, sombrilles i 3 sofàs de ràfia valorats en 1.700 euros cada un i que han hagut de ‘pescar’ com han pogut del Riuet. Sempre lligat a l’hosteleria i la construcció, Petidiez no se’n pened d’haver llogat un restaurant tan a prop del llit del torrent, però lamenta “que ni l’Ajuntament ni les administración facin un manteniment com toca i el port continui sense ser dragat de manera eficient”.
Un local més endins, al RoDa Boats, hi lloguen embarcacions, quatre llanxes rígides i barques petites que amarren ben devora el pont de fusta. “Hem passat molt pena perquè ha estat per sorpresa. L’aigua ha arribat a tenir tanta força que he temut que se n’endugués més d’una amb la crescuda”, expresa ja més tranquil Christian Valencia (Colòmbia, 2003), que ha ajudat als bars dels voltants a treure els mobles de terrassa “amb un ganxo i de mala manera”, mentre, de coa d’ull, vigilava que la petita torrentada no se’n dugués o enfonsés les barques de lloguer. Cap dels altres dos locals següents del mateix carrer, ni el Bristró ni el Twist han hagut de lamentar pèrdues.
“Ara es tracta d’avaluar el que ha passat i veure si l’assegurança de responsabilitat civil que té l’Ajuntament pot intervenir. Tot i que primer són els particulars el qui han de donar part a les seves companyies”, diu Llodrà en referències als onze vehicles que han quedat coberts per l’aigua “que ha fet que fins i tot alguns s’hagin mogut molts de metres respecte allà on estaven aparcats”.
Aparcaments i cementiri de Manacor
Pel que fa a la ciutat de Manacor, on s’han registrat fins a 174 litres per metre quadrat, s’hi han hagut de fer prop de 30 actuacions, el més destacat ha estat la inundació del pàrking provat de l’acadèmia de tennis que Rafel Nadal té a prop de la Torre dels Enagistes i que ha requerit la intervenció dels Bombers de Mallorca. La ploguda, que també ha inundat vivendes properes a recorregut interior del torrent urbà i locals comercials del centre de Manacor, ha obligat a clausurar l’aparcament subterrani de la plaça de Sant Jaume, a tallar la carretera rural de Sa Vall i a fer intervenir d’urgència la brigada municipal per treure aigua d’alguns nitxos excavats sota terra del cementiri de Son Coletes, prop de l’ermita.