Manacor barata de noms. Aquests són els més comuns

Noves dades del padró municipal mostren el creixement de determinats noms tradicionals normalitzats com Toni o Joan i la pujada fins el quart lloc en importància de l’àrab Mohammed

Manacor va canviant de noms així com els anys passen i les distintes cultures, arribades sobretot ara fa vint anys, van conformant un teixit que té tant d’heterogeni com de curiós i enriquidor. Curiosament, tot i que la percepció pugui fer pensar una altra cosa, els noms de pila normalitzats en català van poc a poc guanyant terreny, suportats sobretot pels diminutius mallorquins i els nouvinguts de Catalunya com Aran o Nil.

D’aquesta manera i agafant les dades extretes del cens municipal, al municipi de Manacor hi continuen predominant els Antoni. De tradició demostrada i encara que no sigui el patró de la ciutat (és sant Jaume), seva és la primera posició entre les preferències per a noms masculins i femenins. Així, tot i la baixada, Antonio escrit en castellà sobresurt amb 791 individus, per davant d’Antoni amb 309 i de Toni amb 83. El que representa un creixement del 12% del nom en mallorquí respecte el 2022, ara fa dos anys.

Pel que respecte als noms de dona més freqüents a Manacor, el primer lloc, curiosament i com passava també el 2022 segueix essent Antonia, a les que si hi sumam Maria Antònia (tant en castellà com amb l’accent greu) sumen un total de 1.052 persones. Just per darrere hi aniria Aina, amb les seves variants Ana (315), Ana María (366), Aina (180) i Aina Maria (79).

Passant els vuit centenars de manacorines hi serien Maria (885) i Catalina (863 sumant també Caterina i Lina), mentre que a dia d’avui hi ha un empat tècnic entre les dones anomenades Margalida (545 en castellà i 206 en català) i les que duen el nom de Francesca (54), Francisca (619), María Francisca (38), Francina (33) i Maria Francesca (5). Just després ja es situarien les 460 Magdalena i les 458 inscrites amb el nom d’Isabel, Bel o Maria Bel. Després vendrien Juana (237), Juana María (159), Joana (53) i Joana Maria (101).

Si continuam pels noms masculins, tenim que el segon en importància numèrica és Joan amb 1.063 totals: separat amb Juan (660), Joan (380, un 9,4% més que el 2022) i el cada cop més emprat Jan (23). En la tercera posició del podi hi hauria els Miquels, amb 296 en català i 465 en castellà. I és a la quarta posició on trobam un dels canvis més significatius amb l’entrada del nom d’origen àrab Mohammed, fruit de la migració de persones del Marroc amb l’entrada de segle XXI. Entre Mohammed (amb dues emes), Mohamed i el diminutiu Ahmet n’hi ha 587 d’inscrits al padró municipal, a data del passat 26 de setembre, la darrera en que el llistat es va actualitzar.

Això vol dir que ja superen els manacorins batiats o almenys inscrits amb el nom del patró local, sant Jaume, que avui en dia representen 567 del poc més de 50.000 habitants que ja té el terme municipal. En aquest cas separats de forma ajustada entre Jaime (257), Jaume (247) i Santiago (63).

Rafel, Rafael o Rafa Nadal?

Si anam botant escalons després tenim els 447 que conformen els grup dels Joseps: José (308), Josep (73), José María (60) i Josep Maria (6). Els Francescs que són 436 entre el nom normalitzat (63), l’escrit en castellà Francisco (369) i els 4 que estan registrats com a Xisco. Curiosament no hi ha cap Paco ni Quico inscrits com a tal. Com tampoc hi ha cap Tolo, tot i que si hi ha Tomeus (36), encara per darrere de Bartolomé (252) i Bartomeu (130). De Rafels en mallorquí n’hi ha 48, molts menys que de Rafael (151) per només un Rafa. I no és el conegut tennista local, que està registrat com a Rafael, mentre que el seu fill sí que és ja Rafel.

On encara hi ha una distància considerable entre el català i castellà a l’hora del registre és als Peres: 116 normalitzats i 392 com a Pedro. De Pedro Antonio n’hi han 23. A partir d’aquí ja els Guillem (158) i Guillermo (189), el Sebastià (137) i Sebastián (184), Entre els d’origen magrebí després de Mohammed, vendrien Youssef (89), Mustapha (46) o Hassan (39). En el cas de les dones, el més comú al municipi manacorí continua sent Fàtima (169), seguit de Khadija (78) o Samira (35).

Cap tià ni Colau

El que sí que crida l’atenció és que no hi hagi cap presència numèrica a Manacor dels diminutius Tià o Sebas (encara que l’ús mallorquí estigui extés a peu de carrer i que de Tianes sí que n’hi hagi dues), ni tampoc cap Colau. Sí que guanyen importància Laia (53), Ona (15), Nil (23), Luca (18), Aran (3). O encara es conservin noms molt tradicionals com Damiana (19), Àgueda (9), Pedrona (3).

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad